Polisen i norr har stora ytor att täcka vilket försvårar tillsynen av björnjakten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Flera illegala björnåtlar funna vid polisinsats

Premium

Polisens och länsstyrelsens utökade tillsyn i samband med björnjakten har uppdagat misstänkta illegala åtlar och ett misstänkt grovt jaktbrott.
Samtidigt har de jägare som kontrollerats varit nyktra samt haft alla papper i ordning.

– 98 procent av de jägare vi träffat och kontrollerat är mycket positiva till att vi och länsstyrelsen är ute och gör tillsyn, säger viltsamordnare Joacim Lundqvist vid polisen region nord.

Det var inför årets björnjakt som länsstyrelserna i de fyra nordligaste länen samt polisen gick ut med nyheten om att tillsynen skulle utökas.

– Vi har en regional samordnad tillsyn, det innebär att vi inte får loss så många fler poliser men vi kan åka över länsgränserna. Tyvärr har den utökade tillsynen gett en hel del, och det är naturligtvis jättetråkigt. I Västerbotten har vi i samband med tillsynen uppdagat ett misstänkt grovt jaktbrott. Vi har hittat fem illegala åtlar i Västerbotten och det rör sig inte om rävåtel eftersom det legat majs och bröd på åtlarna och det har även varit kameror på åtlarna, säger Joacim Lundqvist.

 

Gigantiska avstånd

Han berättar att i Västernorrland har man hittat tre till fyra misstänkta illegala björnåtlar och ett par stycken i Jämtland.

– Men det är svårjobbat för oss eftersom det handlar om så stora ytor, det är gigantiska avstånd.

Vad gäller det misstänkta grova jaktbrottet så handlar det om en björn ”som är skjuten under sådana omständigheter att polisen misstänker grovt jaktbrott.”

Polisen skriver vidare på sin hemsida:

”Händelsen har inträffat utanför Dorotea och upptäcktes i samband med de kontroller som polisen tillsammans med länsstyrelsen genomför under den pågående jakten. Polisen vill i nuläget inte redogöra för de närmare omständigheterna i ärendet. Patrullen genomför platsundersökning och håller förhör. Viss utrustning har tagits i beslag. Efter inledande utredningsåtgärder kommer ärendet att lämnas vidare till åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott.”

 

Polisens utökade tillsyn har gett både positiva och negativa resultat. Björnjägarna som kontrollerats har haft licens och statligt jaktkort med sig samt varit nyktra. Däremot har misstänkta illegala åtlar hittats, samt ett misstänkt grovt jaktbrott. Arkivfoto: Olle Olsson

Tips från allmänheten

Joacim Lundqvist berättar vidare att syftet med tillsynen är att få lugn och ro i jakten och att allt går rätt och riktigt till.

– Vi har tittat på licenser, statligt jaktkort och nykterheten. Sedan har vi pratat med jägarna om etiken runt jakten. Det vi hittat är ju avarter. 98 procent av de jägare vi träffat och kontrollerat är väldigt glada och positiva till att vi och länsstyrelsen är ute och gör kontroller. De vill att jakten ska gå rätt och riktigt till, säger Joacim Lundqvist.

Han uppger också att flera av de misstänkta illegala åtlarna har hittats tack vare tips från allmänheten.
– De flesta vill att det ska vara ordning och reda. Många som vi pratar med tycker även det är bra att det är delad björnjakt i Västerbotten.

Dock finns det jägare som är kritiska till den modellen, en av dem är björnjägaren Tobias Lundmark från Sorsele som har riktat stark kritik mot delad jaktstart, vilket Svensk Jakt tidigare rapporterat om.

 

Har ni kunnat kontrollera om fordon använts på ett felaktigt sätt i samband med jakten?

– Det är ju ett av bekymren, att det används mycket bil. Vi har mött jägare i bil och de vi träffat och pratat med har inte varit ute för att genskjuta en björn. Det är också jättesvårt att bevisa om bil används på ett felaktigt sätt. Tyvärr är det dock vanligt förekommande under björnjakten skulle jag vilja påstå. Vi får rätt många samtal om det. Det är skjutet tio björnar på två dagar i Västerbotten, jag tror inte alla upptag skett som frisök på ett blåbärshygge, säger Joacim Lundqvist som vill tillägga att polis och länsstyrelse fått ett mycket positivt bemötande av jägarna.

– Vi har haft många trevliga samtal. Alla har haft sina papper i ordning samt varit nyktra, glada och trevliga.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev