Tobias Lundmark är starkt kritisk till att Jägareförbundet Västerbotten fortsätter jobba för att starten för björnjakten ska sammanfalla med älgjaktspremiären.

Tobias Lundmark är starkt kritisk till att Jägareförbundet Västerbotten fortsätter jobba för att starten för björnjakten ska sammanfalla med älgjaktspremiären. Foto: Anna Reinholdsson

Jägare kritisk mot förslag om senarelagd björnjakt

Björnjägaren Tobias Lundmark från Sorsele tycker det är helt fel väg att gå att senarelägga jaktstarten på björn.

När Jägareförbundet Västerbotten hade sin årsstämma i helgen kom frågan om jakttiden på björn upp i en motion. Styrelsen skrev i ett svar på motionen följande:

”Styrelsen fortsätter enligt föregående års beslut att arbeta för att björnjakten ska sammanfalla med älgjaktstarten.” En enig årsstämma sade ja till styrelsens förslag att motionen därmed var besvarad.

Men en senareläggning av jaktstarten på björn får dock svidande kritik från björnjägaren Tobias Lundmark, Sorsele. Han hade planerat att åka på årsstämman, men på grund av jobbet var han tvungen tacka nej.

 

Varnar för senareläggning

– Hade jag åkt hade jag argumenterat för att inte Jägareförbundet ska arbeta för att senarelägga jaktstarten. Jag hade förmodligen blivit nedröstad, det är nästan ingen som jagar björn som deltar på årsstämmorna, säger han.

Tobias Lundmark varnar för att en senareläggning av jaktstarten så den sammanfaller med älgjaktstarten kan leda till konflikter.

– Och det är det sista vi behöver inom jägarkåren just nu. Dessutom kommer det bli svårare att få fram bra björnhundar. I dag finns det många bra björnhundar och det är tack vare att man har kunnat bedriva björnjakten som enskild jakt och i lugn och ro på egen hand jaga in hunden på björn. Varför slå ihop jakterna på det här sättet?, säger Tobias Lundmark.

 

Styras efter älgjakten

Han tror också att om Västerbotten senarelägger jaktstarten på björn så finns risken att fler län går samma väg.

– Vi får även färre jaktmöjligheter. Jaktdagarna blir färre. Ska björnjakten vara ihopkopplad med älgjakten så försvinner ju två veckor under brunstuppehållet. Varför ska allt styras efter älgjakten, undrar Tobias Lundmark.

Han befarar att björnjägare kommer sluta jaga björn.

– Blir förslaget verklighet kommer det ta udden ur jaktformen. Jag tycker vi ska fortsätta sträva efter att jaga olika vilt med olika hundar.

 

Inte alltid går rätt till

KG Abramsson, ordförande Jägareförbundet Västerbotten. Foto: Lars Nilsson

K G Abramsson, ordförande för Jägareförbundet Västerbotten, berättar att man nu kommer följa upp hur Naturvårdsverket jobbar med frågan.

Naturvårdsverket sade förra året nej till att flytta fram jaktstarten eftersom man nu gör en översyn av föreskrifterna för licensjakt på björn. Vidare konstaterade Naturvårdsverket i sitt beslut:

”Syftet med Naturvårdsverkets föreskrifter om licensjakt efter björn är att säkerställa enhetlighet och tydlighet i de länsstyrelsebeslut om licensjakt efter björn som fattas. Föreskrifterna syftar även till att undvika att utsätta björnar för onödigt lidande. Det är också viktigt att tillgodose krav på säkerhet vid jakten samt säkerställa att den bedrivs selektivt och under strängt kontrollerade former.”

K G Abramsson berättar att i möten med polis, åklagarmyndigheten och skogsbolag har det framkommit att det inte alltid går rätt till under björnjakterna.

– Åklagaren menade att ju mer ögon det finns i skogen desto bättre. Därför är det en bra lösning om man under älgjakten har nära 20.000 älgjägare i Västerbotten som följer vad som händer och som dessutom får delta i björnjakten.

 

Värdefull jaktresurs

Jägareförbundet fick med sig länsstyrelsen i fjol som också ville ha en senareläggning av licensjakten efter björn för att stävja illegal verksamhet i samband med björnjakt genom social kontroll, och dels att björnen skulle bli en värdefull jaktlig resurs för en större del av jägarkåren i länet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev