fredag 17 maj

Finland vill utrota vildsvinen

Finland inleder nu ett projekt för att i praktiken skjuta bort nästan alla vildsvin i landet. Foto: Olle Olsson

I Finland talas det nu om att utrota vildsvinen.
– I vart fall minska stammen så mycket som möjligt, säger Klaus Ekman, kommunikationschef vid Finska viltcentralen.

Merparten av den finländska vildsvinsstammen återfinns i de östra och sydöstra delarna av landet. Det finns även en viss invandring från Ryssland, och Viltcentralen är nu rädd att svinpesten ska sprida sig med en ökad invandring från öst.
Vildsvinen har ökat i framför allt östra Nyland och södra Karelen. I sydöstra delen av Finland beräknas stammen bestå av drygt tvåhundra individer och i Nyland cirka 150 individer.

Öka avskjutningen
Eftersom det har uppdagats nya fall av afrikansk svinpest i Ryssland, Polen, de baltiska länderna och Vitryssland är man rädd för att den ska få fotfäste i Finland. Därför vill jord- och skogsbruksministeriet i Finland ha så få vildsvin som möjligt i landet.
– Finlands viltcentral är med för att uppmuntra jägarna att öka avskjutningen. Vi har nu inlett ett projekt som syftar till att skjuta ner stammen till en så låg nivå som möjligt. Om det går att helt utrota vildsvinen i Finland är svårt att säga, men vi ska minst halvera stammen, säger Klaus Ekman.

Inget stort värde
Han berättar också att man i Finland liksom i Sverige är rädd att jägare som varit i Ryssland, Polen och de baltiska länderna ska ta med sig troféer som kan innebära att smittan sprids.
– Eftersom vildsvinen är så få i Finland så har de inget stort värde som jaktvilt för de finska jägarna, säger Klaus Ekman.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev