fredag 14 juni

Opinion

Hur kan man lita på en regering vars styrande parti talar med kluvna tungor, frågar debattören angående den nyss lagda vapenutredningen.

Hur kan man lita på en regering vars styrande parti talar med kluvna tungor, frågar debattören angående den nyss lagda vapenutredningen. Foto: Martin Källberg

Debatt: ”Sista chansen att få ordning på kaoset med våra vapen”

Vi jägare och sportskyttar jagas av lobbyister som vill förbjuda våra jakt- och sportredskap. Om förslagen i utredningen En ändamålsenlig vapenlagstiftning blir verklighet drabbar många försämringar Sveriges vapenägare.

Utredningens förslag innebär att moderna jaktvapenkonstruktioner som AR-10 och AR-15 kommer att konfiskeras. Femårslicenserna kommer att bibehållas för enhandsvapen.

På Twitter/X, bedyrar Moderaternas talesperson i vapenfrågor Sten Bergheden att så dåligt kommer det inte att bli, eftersom vissa av utredningens förslag inte har beställts av regeringen.

Inga lättnader

Trots att vi vapenägare tydligt kan se att det inte blir några lättnader att tala om, så skriver det moderatledda justitiedepartementet i sitt pressmeddelande att utredningen innebär lättnader för legala vapenägare.

Hur kan man lita på en regering, vars styrande parti talar med kluvna tungor?

Koppar är giftigt

Förutom det direkta hotet mot vapenägande, så arbetar man genom EU för att införa blyförbud för all ammunition, med miljön som ursäkt.

Metalliskt bly lakas inte ut i naturen. Ersättningen blir att använda kopparkulor. Koppar är faktiskt en giftig metall, på riktigt. Och den lakas ut i naturen.

Man vill inte debattera ett kommande blyförbud innan EU-valet, så att man blir omvald den 9 juni. I ett senare skede kan man förbjuda koppar i ammunition med hänsyn till urlakning.

Partigrupp blir maktlös

Socialdemokraterna föreslår att en slags ”decemberöverenskommelse” träffas mellan partigrupperna S&D och EPP i Europarlamentet efter EU-valet. Det innebär att den konservativa gruppen ECR görs i praktiken maktlös.

Moderaterna och EPP kommer säkerligen att gå med på det avtalet. Kom ihåg att det var bland annat EPP som drev igenom EU:s vapendirektiv.

Utöver det anser det nuvarande Europaparlamentet att EU ska ha överstatlighet när det gäller miljöpolitik i Europa. Naturrestaureringsförordningen kommer inte bara att påverka vår flora, det gäller även faunan. Vad kommer det att få för effekt på svensk rovdjursförvaltning? Förordningen kommer säkerligen att skjutas upp till efter EU-valet, så att man inte blir bortröstad i år.

Skicka signal

Som jägare och sportskytt kan jag bara se ett alternativ. Och det är att skicka en kraftfull signal till våra politiker i riksdagen genom att inte rösta på partier som har visat sig historiskt opålitliga när det gäller civilt vapenägande, viltvård och förvaltning av svenska naturresurser.

Den signalen är inte att knyta näven i fickan och hoppas på det bästa, utan att faktiskt nyttja rösträtten och den 9 juni, i valet till Europaparlamentet, rösta på partier som står för jägares och sportskyttars friheter och rättigheter.

Innan riksdagsvalet 2026 kommer den nya vapenlagstiftningen att antas. Så valet till EU i år kan bli din sista chans att visa regeringen vad du tycker om deras arbete inom områden som berör jakt.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.