Att skelettdelar hittats är helt i linje med vad SVA räknat med. Några tecken på aktiv smittspridning finns inte. Foto: SVA

Inga tecken på aktiv smittspridning av svinpest – men fler funna skelettdelar

Sökinsatserna i området kring Fagersta fortsatte förra veckan – och även då gjordes fynd. Detta helt i linje med vad Statens veterinärmedicinska anstalt räknat med.

Flera fynd av benrester har gjorts under de nyligen genomförda sökinsatserna. Resterna, som flera testats positivt för afrikansk svinpest, kommer dock från vildsvin som dött under förra sommaren eller hösten. Någon aktiv smittspridning finns alltså inga tecken på.

Att det hittats skelettdelar av tidigare döda grisar är inget som förvånar SVA.

Karl Ståhl, statsepizootolog vid SVA. Foto: SVA

– Det handlar om ben och skelett som legat i skogen sedan i somras eller i höstas. Vi har nu analyserat flera av fynden men detta gjordes primärt för att få ännu mer kunskap om virusets överlevnad och inte för att resultaten påverkar bilden av utbrottet, säger Karl Ståhl, statsepizootolog på SVA i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Flera av fynden var positiva för ASF och det var också helt i linje med vad vi förväntade oss. Det handlar om ben från vildsvin som varit döda länge och i det område där vi tidigare har hittat positiva fall. Det ändrar inte bilden av utbrottet men däremot visar detta på vikten av att hitta skelett och få bort dem från skogen och det visar också på det oerhört viktiga arbetet som jägarna som söker igenom markerna gör.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev