Att skelettdelar hittats är helt i linje med vad SVA räknat med. Några tecken på aktiv smittspridning finns inte. Foto: SVA

Skelettdelar funna under helgens sökinsatser i avspärrat område

Under helgen genomfördes ännu en sökinsats i det så kallade kärnområdet i Fagersta. Enstaka ben eller delar av skelett påträffades, men det förändrar inte bilden av utbrottet av afrikansk svinpest, ASF, i området.

– Vi har efter helgens sökinsatser inga fynd som ändrar vår bild av utbrottet. Däremot har vi fått in flera rapporter om skelettdelar, några sammanhängande delar av ett skelett och flera fynd av enstaka ben, säger Karl Ståhl, statsepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i ett pressmeddelande.

Legat ute länge

Karl Ståhl, statsepizootolog vid SVA. Foto: SVA

Benen har legat i naturen under en längre tid. Fynden ska analyseras för misstänkt smitta av ASF.

– Men även om de här skelettdelarna är positiva så förändrar de inte vår bild av utbrottet, säger Karl Ståhl.

Att enstaka ben eller delar av skelett påträffas utspritt är normalt. Rovdjur och asätare kan bära med sig ben och delar av döda djur, och även gräva ner ben i marken. Övervakningen av området fortsätter.

Jägarnas insats

– Jag vill återigen passa på att ge min eloge till de jägare som bidrar i sökinsatserna. De rapporter vi nu har fått in om fynd av enstaka ben som hittas gör att jag känner mig trygg med att de gör ett väldigt bra arbete i sökinsatserna, säger Karl Ståhl.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev