Bökande vildsvin.

Koldioxid frigörs när vildsvin bökar i jorden för att hitta mat, skriver forskarna i sin rapport. Foto: Ingemar Pettersson

Forskning om vildsvinens klimatavtryck

Australiensiska forskare har kartlagt vildsvinens klimatavtryck över fem kontinenter. Enligt deras rapport är vildsvinens klimatpåverkan större än från en miljon bilar.

I en sammanfattning av forskningsrapporten kan man läsa att merparten av jordens markkol kan frigöras som koldioxid när det ”störs”.

Med hjälp av modeller där det ingår populationstäthet, markskador och inverkan på markens kolutsläpp har man beräknat hur stora koldioxidutsläpp vildsvin orsakar. Forskarna har kommit fram till att vildsvinens markstörning (bökning) resulterar i medianutsläpp på 4,9 miljoner ton koldioxid per år, vilket motsvarar utsläpp från 1,1 miljoner passagerarfordon eller 0,4 procent av de årliga utsläppen från markanvändning, förändring av markanvändning och skogsbruk.

 

”Osäker siffra”

Forskarna skriver dock att siffran är mycket osäker på grund av variationer i vildsvinens täthet och ”markdynamik”. Man efterlyser mer forskning om vildsvinens bidrag till jordskador.

Det framgår inte av sammanfattningen om forskningen är beställd av någon och inte heller hur och av vem den har finansierats. Arten benämns som invasiv.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev