Så få vildsvin som möjligt, helst inga alls, resonerar myndigheterna i Norge och Danmark. Foto: Ingemar Pettersson

Norrmän och danskar sätter stopp för vildsvin

Premium

Både i Norge och Danmark är myndigheterna stenhårda i sin bekämpning av vildsvin, för att inte få in afrikansk svinpest.

Den norska regeringen vill nu tillåta belysning nattetid vid jakt på vildsvin och har lagt in ett förslag om ändringar i viltlagen till stortinget.

Enligt regeringen finns det en bred enighet bland forskare, tamgrisnäring och offentlig förvaltning om att det är nödvändigt med snabba åtgärder för att reducera vildsvinspopulationen i Norge.

Man anser att ett eventuellt utbrott av afrikansk svinpest skulle få allvarliga konsekvenser.

 

Så få som möjligt

– Jag menar att utvidgad användning av konstgjord belysning är en nödvändig åtgärd för att uppnå en mer effektiv jakt på vildsvin. Och det hastar, säger den ansvariga ministern Olaug Bollestad.

Regeringens mål är så få vildsvin som möjligt, spridda över ett så litet område som möjligt. Lagändringen skulle göra att alla former av konstgjord belysning blir tillåten vid vildsvinsjakt. Både synligt ljus, som ficklampa, och nattoptik som nattkikare och termiska sikten. Även vid eftersök på vildsvin ska belysning få användas om lagförslaget går igenom.

 

En handfull

På den danska sidan gränsen mot Tyskland är vildsvinen så gott som borta, enligt en artikel i det danska jägareförbundets medlemstidning Jäger. Där har 154 vildsvin nedlagts av Naturstyrelsens personal och jägare i området, med hjälp av övervakade foderplatser, konstgjord belysning och vildsvinsfällor. Bara en handfull vildsvin beräknas finnas kvar.

Det omskrivna sju mil långa stängslet utmed gränsen har också gjort sitt. Men även om vildsvinen blir fler på den tyska sidan är forskare där inte oroliga för att trycket mot den danska gränsen ska bli stort. Detta för att vildsvinspopulationen har sin tyngdpunkt söderut.

 

Under kontroll

– Det är söder om Kielkanalen vi har de stora koncentrationerna och det är primärt där, i de etablerade bestånden, vi ser en tillväxt och det avspeglas i avskjutningen, säger forskaren Heiko Schmüser till Jäger.

Det är dock inte aktuellt att ta ner stängslet förrän den afrikanska svinpesten är under kontroll på kontinenten. När så är fallet ska det åter få finnas en vildsvinsstam i Danmark.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev