Fyndet av afrikansk svinpest i norra Tyskland innebär att den fruktade sjukdomen kommer allt närmare Sverige. Foto: Anders Jarnemo

Afrikansk svinpest i norra Tyskland

Tyska myndigheter rapporterar att afrikansk svinpest har bekräftats i en tamgrisbesättning utanför Rostock. Besättningen ligger utanför de tidigare drabbade områdena i landet, uppger Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Karta över rapporterade fallet av afrikansk svinpest i Tyskland och Polen från 1 augusti till 17 november 2021. Blå punkter motsvarar rapporterade vildsvinsfall och röda punkter tamsvinsutbrott. Källa: EU:s sjukdomsrapporteringssystem ADIS/SVA

Ett nytt utbrott av afrikansk svinpest på tamgris har rapporterats från en större slaktsvinsbesättning i nordöstra Tyskland. Sjukdom och dödsfall observerades i besättningen, prover togs och svinpestsmitta kunde konstateras den 15 november. Alla grisar i besättningen avlivades den 16 och 17 november och skydds- och övervakningszoner infördes enligt EU:s regelverk, uppger SVA.

 

Inga vildsvin

Inga fall på vildsvin har tidigare rapporterats från detta område, trots pågående övervakning.

Smittan har nu nått alla tre tyska förbundsstater längs den tysk-polska gränsen.

 

Fler länder

Övriga EU-länder som rapporterat utbrott hos tamgris och/eller fall på vildsvin är Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tjeckien, Ungern, Slovakien, Rumänien, Bulgarien, Belgien och Grekland, med en enskild rapport om ett utbrott i en småskalig besättning.

Rapportera döda vildsvin

På SVA anser man inte att det nya fyndet av afrikansk svinpest i norra Tyskland ökar risken för att smittan tar sig till Sverige, den risken är dock redan förhöjd.

Ju tidigare eventuell smitta upptäcks, desto bättre förutsättningar finns det för att effektivt bekämpa och begränsa ett utbrott i Sverige.

Därför uppmanas alla som hittar döda vildsvin att rapportera det till SVA, som undersöker om djuren bär på smittan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev