tisdag 19 mars

Viltsmak

Vildsvinsgulasch. Foto: Lena Runer

Vildsvinsgulasch. Foto: Lena Runer

Så gör du gulasch på vildsvin

Mycket gul lök som långsamt får mjukna. Det är hemligheten bakom en riktigt god gulasch, säger kocken Dorothée von Essen.

– Gulasch är en rätt som verkligen fungerar med vildsvinskött, tycker kocken Dorothée von Essen som driver cateringföretaget Bogsta By.

Vildsvinsgulasch har hon levererat till jaktlag i skogen, serverat till skolbarn under ”vild vecka” och värmt frusna skidåkare med i fjällen.

 

Vildsvinsgulasch för 10 personer

1 kg vildsvinskött i 2×2 cm tärningar

5 gula lökar, i skivor

Olja och smör till löken

4-5 klyftor vitlök

1-2 tsk salt

1 msk brödkummin

2 msk paprikapulver

1 msk harissa (nordafrikansk chilipasta)

3 msk tomatpuré

1 burk krossade tomater

Ca 10 potatisar

 

Låt den skivade löken svettas försiktigt i lite olja och smör, men inte så att den får färg. Låt sedan löken puttra på mycket svag värme minst en halvtimme. Rör ej i kastrullen under tiden.

Krossa vitlökarna i en mortel med lite salt. Lägg i grytan. Tillsätt också paprikapulver, harissa, och tomatpuré i grytan.

Lägg i det tärnade köttet över löken och kryddorna. Låt allt småkoka på mycket låg värme i minst en timme. Rör ej under tiden. Tillsätt sedan krossade tomater och vatten och rör om.

Medan köttet kokar: Tärna potatisen och koka den knappt mjuk.

Strax före servering: Lägg i potatisen i grytan och värm.

 

Till servering:

Gräddfil

Hackad persilja eller koriander

Eentuellt rivet citronskal

 

Recept: Dorothée von Essen

Text: Lena Runer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.