Foto: Anders Jarnemo

Jägare kan få äta kött från vildsvin i ASF-smittans ytterområde

Jägare ska nu få äta kött från vildsvin de fäller i ytterområdet i den smittade zonen i Västmanland. Men köttet måste provtas för svinpestvirus och jägaren ska ha tillstånd från Jordbruksverket.

Hittills har samtliga vildsvin som fällts i det svinpestdrabbade området gått till destruktion. Jägare som deltar i arbetet med smittskyddsavlivning har under en längre tid lyft önskemålet att i stället själva få ta hand om köttet och använda det som livsmedel. Jordbruksverket skriver i ett pressmeddelande att du nu har avslutat de processer som behövs för att jägare ska kunna ansöka om att få konsumera kött från vildsvin som skjuts i ytterområdet.

Fakta

I den smittade zonens ytterområde beräknas cirka 200 vildsvin finnas.
Hittills har 95 vildsvin avlivats i den smittade zonen, varav 55 i det stängslade kärnområdet och 40 i ytterområdet.

Källa: Jordbruksverket

Jordbruksverket skriver i sitt pressmeddelande att jägarkåren gör ovärderliga insatser i bekämpningsarbetet, såväl när det gäller sök efter kadaver som i arbetet med att minska vildsvinsstammen.

– Vi önskar självklart att vi kunnat tillåta konsumtion av köttet tidigare, men flera viktiga praktiska frågor har tagit tid att lösa. Nu har vi en lösning som möter kraven på smittsäkerhet och som innebär att köttet kan bli mat i stället för att destrueras säger Maria Cedersmyg, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i pressmeddelandet.

Friförklaras?

Jordbruksverket hoppas också att möjligheten att få konsumera köttet ska bidra till ett ökat intresse för att jaga vildsvin i ytterområdet. En minskad mängd vildsvin där ökar chansen att Sverige kan friförklaras snabbt.

Godkänd slaktplats och utbildade provtagare

Det finns krav som måste uppfyllas för att minimera risken för smittspridning:
All jakt på vildsvin i ytterområdet samt konsumtion av köttet från de fällda djuren kräver tillstånd av Jordbruksverket. Ansökan görs via en särskild e-tjänst som bara jägarna har tillgång till.
Uppslaktning och styckning av vildsvinskropparna måste ske på den slaktplats som Jordbruksverket har godkänt. Slaktplatsen är anpassad för att garantera smittsäker hantering av kött och slaktavfall.
Alla fällda vildsvin måste provtas för ASF-virus av särskilt utbildade provtagare. I väntan på provsvar kan köttet styckas ned, medan slaktavfallet kylförvaras.

Källa: Jordbruksverket

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev