Om Jägareförbundet vill höja eftersökshundens status finns det viktigare saker att göra än att arrangera underhållande tävlingar, skriver debattören. Foto: Per Jonson

Debatt: ”Underhållande tävlingar höjer inte eftersökshundens status”

Svenska Jägareförbundet stoltserar med sina eftersökstävlingar där man satsar betydande resurser på vad som kan ses som ett underhållningsevenemang snarare än en seriös jaktverksamhet.

Att höja statusen för eftersökshunden är lovvärt, men Svenska Jägareförbundet verkar ha missförstått hur detta ska uppnås.

I stället för att främja det prestigelösa och envetna arbetet som krävs för effektiva eftersök, har de gjort det till en tävling, vilket lockar till sig dem som söker efter ära och medaljer.

Viktig prestigelöshet

Det viktigaste för en eftersöksjägare är prestigelöshet och uthållighet.

Tyvärr erbjuder Jägareförbundet endast begränsat stöd och utbildning för dem som vill engagera sig inom eftersök.

En digital utbildning är inte tillräckligt för att skapa kompetenta eftersöksekipage.

Certifiera ekipage

Att Jägareförbundet är aktivt inom andra områden, som NVR och trafikskadat vilt, är irrelevant för diskussionen om eftersök efter jakt.

Om förbundet verkligen vill höja statusen för eftersökshunden bör man börja med att ställa rimliga krav och certifiera eftersöksekipage.

Mer krävande 

Att tillåta terriers som i bästa fall klarat anlagsprovet i viltspår att utföra eftersök är orimligt.

Realistiska krav på eftersöksekipage kan göra jakten mer krävande, men det är värt det för att höja statusen för eftersökshunden och säkerställa allmänhetens förtroende.

En röst för ansvarsfulla eftersök

Jägareförbundet svarar:
SM belyser värdet av bra eftersökshundar

SM i eftersök kom till efter en motion från fyra länsföreningar till förbundsstämman 2022. Motionen röstades igenom och då är det upp till organisationen att genomföra det motionen säger. Det är så det fungerar, och ska fungera, i en demokratisk organisation.

Jesper Einarsson, Jägareförbundet. Foto: Jan Henricson

Jag tror att alla är fullt medvetna om att ett SM i eftersök blir ett konstlat arrangemang, men strävan har varit att göra det så likt ett riktigt eftersök som möjligt.

Att belysa värdet av bra eftersökshundar kan göras på många sätt. Ett av de viktigaste syftena med de olika mästerskapen från krets upp till SM är att jägarna ska träna sina hundar.

Fokus på jakt

Svenska Jägareförbundet har åtta eftersöksutbildningar, från grundläggande nivå till mer avancerad nivå. Två är unika för Nationella viltolycksrådet, NVR, och eftersök på trafikskadat vilt.

Den grundläggande teoretiska utbildningen är digital och övriga fem är praktiska eftersöksutbildningar där man träffas fysiskt och lär sig om eftersökets alla delar, främst med fokus på jaktliga eftersök.

Att belysa värdet av bra eftersökshundar kan göras på många sätt. Ett av de viktigaste syftena med de olika mästerskapen från krets upp till SM är att jägarna ska träna sina hundar.

Jesper Einarsson, Nationell eftersökssamordnare

Har ansvar

Dock är träningen av hunden och genomförandet av eftersöket detsamma vid viltolycka eller jakt med undantag för det riskfyllda arbetet på eller intill väg vid en viltolycksplats.

I landet har vi cirka 100 eftersöksinstruktörer som håller i eftersöksutbildningarna. Som eftersöksinstruktör har man, förutom att utbilda, ett ansvar att tala om för en kursdeltagare om denne eller dennes hund är lämpliga för eftersök eller inte.

Certifiering saknas

När det gäller NVR finns det idag riktlinjer för vad en eftersöksjägare och hund ska ha för kvalifikationer.

Precis som debattören skriver finns inget certifieringssystem för hundar och eftersöksjägare som ska användas vid jaktliga eftersök. En av anledningarna är att svensk jaktlagstiftning inte tar hänsyn till en sådan certifiering.

Ansvaret läggs till stor del över på den enskilde jägaren att vidta de åtgärder som behövs och använda lämpliga hundar för att förkorta ett skadskjutet djurs lidande. I vissa andra europeiska länder är lagstiftningen mer detaljrik och kraven på eftersöksjägare högre.

Går att motionera

Som redan nämnts är genomförandet av SM i eftersök beslutat på en förbundsstämma genom en motion från organisationen/medlemmarna.

Vill man som medlem att förbundet ska ta fram ett certifieringssystem för eftersöksjägare och eftersökshundar och att vi ska arbeta för att lagar och föreskrifter kopplat till jaktliga eftersök ska bli tydligare och ta hänsyn till ett certifieringssystem, går det utmärkt att skriva en motion till sin jaktvårdskrets. Eventuellt kan den gå hela vägen upp till en förbundsstämma och röstas igenom även där.

Jag uppskattar att det finns jägare som engagerar sig för att göra eftersöksverksamheten bättre. Om debattören vill så är han/hon välkommen att höra av sig till mig för att diskutera hur.

Jesper Einarsson
Nationell eftersökssamordnare Svenska Jägareförbundet

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.