I september arrangeras det första svenska mästerskapet för eftersöksjägare. Foto: Martin Källberg

Premiär för svenskt mästerskap i eftersök

Svenska Jägareförbundet arrangerar i september, för första gången någonsin, SM i eftersök. Sveriges sex bästa eftersöksekipage gör då upp om mästartiteln och både hundar och eftersöksjägare kommer att drillas rejält.

En motion som föreslog ett svenskt mästerskap i eftersök antogs på förbundets årsstämma 2022.

– Fyra länsföreningar stod bakom motionen om ett SM. Det fanns redan kretsmästerskap, länsmästerskap och regionmästerskap. Steget till ett SM var därför inte så långt, säger Jesper Einarsson, som sitter med i arbetsgruppen som jobbat med mästerskapet.

Olika typer av ekipage

Det finns en uttalad målsättning med mästerskapet nedtecknad: ”att väcka ett intresse för och stimulera till utbildning av hundar och hundförare i eftersök på skadat klövvilt, framför allt eftersök kopplat till jakt.”

Genom tre kvalificerande tävlingar vaskas startfältet till SM fram. Ekipagen kan se olika ut och baseras på hur de ser ut i verkligheten. Totalt sex stycken ekipage kommer delta i SM-finalen, två från varje region.

– Det kan vara ekipage bestående av en eftersöksjägare med en hund, men det kan lika gärna vara två jägare med var sin hund i samma ekipage. Eller en jägare med två hundar, säger Jesper Einarsson.

Mer utmaning

Jesper Einarsson

Svårighetsnivån på deltävlingarna ökar ju närmare SM man kommer och väl på Öster Malma blir det rejält knivigt.

– Det kommer bli spårprov, skytteprov, teoretiska prov men även löshundsprov. Exakt hur det kommer se ut kan variera från år till år. Det finns en flexibilitet inskriven i regelverket, säger Jesper Einarsson.

Tanken är enligt honom att fånga upp medlemmar på kretsnivå först och främst, och skapa en aktivitet där eftersök och nyttan av eftersöket sätts i fokus.

Än så länge har 18 av landets 22 länsföreningar aviserat att de kommer hålla länsmästerskap. Enligt tidsplanen ska kretsmästerskapen arrangeras senast den 30 juni, länsmästerskapet senast den 30 juli, regionmästerskapet senast 30 augusti. Själva SM-tävlingen hålls sista helgen i september.

Vad vinner man?

– Det kommer vara ett bra prisbord i finalen, och sedan är det så klart ära och berömmelse, säger Jesper Einarsson och skrattar.

För mer info om de inledande kvaltävlingarna, kretsmästerskapen – kontakta din lokala jaktvårdskrets och håll även utkik på Svenska Jägareförbundets hemsida.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev