Marie Christensen och hennes två gonczy polski är nu certifierade för kadaversök i samband med utbrott av afrikansk svinpest. Här har hennes tik Ina hittat och markerat ett kadaver. Foto: Małgorzata Kartawik

I kampen mot svinpest – svenska jakthundar utbildade i kadaversök   

Marie Christensen och hennes två jakthundar av rasen gonczy polski är Sveriges första och enda hundförarekipage som i kampen mot afrikansk svinpest utbildats i kadaversök. Utbildningen genomfördes i Polen och är ett samarbete mellan polska och tyska jägarförbundet.

Redan 2022 arrangerades den första utbildningen i Polen. Med finansiering av EU-medel kunde jägarförbunden i Tyskland och Polen utbilda hundförare och hundar i kadaversök. Precis som vi sett i Fagerstatrakten här i Sverige är en av de främsta uppgifterna i smittade områden att lokalisera döda vildsvin.

– Jag har kontakter i Polen och jagar där, så när jag fick reda på att det fanns en utbildning anmälde jag mitt intresse, säger Marie Christensen.

Tränade i Sverige innan

På årets utbildning i regi av polska jägarförbundet (Komisja Kynologiczna Zarzadu Okregowego) i Katowice deltog tio hundförare och totalt tolv hundar. Marie Christensen tog med sig sina två gonczy polski, som är en polsk drivande hundras, primärt använd till vildsvin.

– Man kan säga att kursen är som ett slutprov, med flera moment. Jag förberedde mig mycket här hemma i Sverige innan och tränade sök och lydnad. Kursledaren sållade bland alla anmälda ekipage och valde ut de som skulle få genomföra utbildningen. Det krävdes att hundarna var lämpliga.

Marie Christensen är nu, tillsammans med sina hundar, certifierat hundförarekipage och kan därmed ställa upp vid sökinsatser i Polen och Tyskland, men kanske också i Sverige framöver. Foto: Małgorzata Kartawik, Privat

Upplagd som sektorsök

Målsättningen med utbildningen är att hundarna ska lokalisera döda vildsvin under fritt sök och när de hittar dem ska de helst sätta sig. Hunden får inte bita i djuret.

– När vi genomförde proven gick vi på linje tillsammans alla hundförare. Man fick en sektor på ungefär hundra meter och rörde sig framåt genom terrängen med hunden lös, därför var det viktigt att hundarna jobbade självständigt och inte brydde sig om de andra hundarna eller hundförarna. Runt omkring i markerna hade skinn från döda vildsvin lagts ut.

Kan kallas in vid sökoperationer

Marie Christensen klarade alla proven och är nu en av de cirka 40 utbildade hundförarna i Polen och 170 i Tyskland. Hon kan kallas in om utbrott av afrikansk svinpest inträffar. Men hennes och hennes hundars kunskaper skulle också kunna vara värdefulla om det sker nya utbrott här i Sverige.

– Det hade varit en stor ära för mig att kunna hjälpa till om något som skedde i Fagersta händer igen. Då har jag också möjlighet att kontakta mina polska kollegor och bidra med kompetens.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev