Foto: Caroline Pettersson

Svensk Jakt granskar: Ett splittrat förbund

Det löper en spricka genom Svenska Jägareförbundets styrande skikt.
Vid förbundsårsstämman 5–6 juni nådde den infekterade interna striden kokpunkten.
Vad beror splittringen på?
Varför har den uppstått?
Vilken är Jägareförbundets väg framåt?
Svensk Jakt granskar sprickan i Svenska Jägareförbundet.

Martin Källberg Publicerad 18 juni 2021 - 09:00

Knappast någon har missat att Svenska Jägareförbundet under en tid har präglats av inre stridigheter.

Den synliga delen av konflikten har handlat om val av ordförande i förbundet. Men är det hela sanningen?

Svensk Jakt har sedan den inre striden kulminerade, i samband med årsstämman 5–6 juni, sökt svaren på alla de frågor som finns. Frågor som förbundets medlemmar med rätta ställer: Vad handlar konflikten om? Varför har den blivit så infekterad?

Svensk Jakts reportrar har under tiden som förflutit sedan årsstämman pratat med förbundets förtroendevalda, såväl centralt placerade som mer perifera figurer i konflikten.

Allt för att försöka få en så tydlig och sann bild som möjligt av det som hänt.

Allt för att kunna ge Svensk Jakts läsare, Jägareförbundets medlemmar, en så tydlig och sann bild som möjligt av varför Jägareförbundet nu befinner sig i ett läge där en splittring av förbundet inte längre är helt otänkbar.

 

Svenska Jägareförbundet utgörs av 22 länsföreningar. Var och en av dessa länsföreningar leds av en ordförande. Svensk Jakt har pratat med merparten av dem.

Några vill inte kommentera.

Någon har inte gått att nå, trots upprepade kontaktförsök.

Många vill inte berätta allt de vet.

Ungefär hälften av länsföreningarnas företrädare anser att förbundet nu inte ska blicka bakåt, utan i stället se framåt och försöka enas.

Den andra hälften anser sig kunna kräva fler svar innan man kan gå vidare.

 

En av ytterst få saker som samtliga ombud vid årsstämman var överens om, handlade om tidningen som publicerat den artikel du just nu läser.

En enhällig årsstämma slog fast att Svensk Jakt ska ha en fristående roll och ska kunna granska Jägareförbundets alla delar – förbundsstyrelse, länsföreningar, kretsar, tjänstemän.

Svensk Jakt är, och ska alltid vara, medlemmarnas tidning. Svensk Jakt finns för att medlemmarna ska kunna hålla sig informerade om vad som händer i jaktens värld – och vad som händer i Jägareförbundet.

Den uppgiften tar Svensk Jakts redaktion på stort allvar.

Det är inte enkelt att bilda sig en uppfattning om exakt vad som skett i den konflikt som nu finns för handen, men faktum föreligger: vi är nu mitt uppe i den största interna konflikten i förbundets historia.

En konflikt som har potential att förvärras och, i värsta fall, spräcka federationen Svenska Jägareförbundet.

Det här är Svensk Jakts försök att skildra sprickan i Jägareförbundet.

 

Följande artiklar har hittills publicerats i granskningen:

 

Fredag 18 juni:

• I artikeln Ilska, besvikelse och sorg bland Jägareförbundets förtroendevalda har vi talat med parterna i ”Sténsonfalangen”, den förlorande sidan vid årsstämman.

På den sidan i konflikten återfinns Jägareförbundets länsföreningar i Norrbotten, Dalarna, Värmland, Örebro län, Södra Älvsborg, Jönköpings län, Kronoberg, Kalmar län, Blekinge, Halland och Skåne.

Ilska, besvikelse och sorg bland Jägareförbundets förtroendevalda

 

• I artikeln De segrade vid årsstämman – men sen då? ligger fokus på vinnarsidan, ”Erikssonfalangen”, och hur de ser på saken.

På denna sida finns länsföreningarna i Västerbotten, Mitt Norrland, Gävleborg, Uppsala län, Västmanland, Stockholms län, Södermanland, Gotland, Östergötland, Skaraborg och Västra Götaland Väst.

De segrade vid årsstämman – men sen då?

 

• I artikeln Milstolpar i konflikten: Detta har hänt summeras i kronologisk ordning de senaste årens händelser inom Svenska Jägareförbundet som tycks bilda bakgrund till den nu uppblossade, öppna konflikten.

Milstolpar i konflikten: Detta har hänt

 

• I artikeln 49 ombud – detta är Jägareförbundets riksdag listar vi samtliga ombud som deltog, och hur de röstade, vid årsstämman 5–6 juni.

49 ombud – detta är Jägareförbundets riksdag

 

Lördag 19 juni:

• I artikeln Facklig oro över utvecklingen i Jägareförbundet berättar Niklas Lundberg och Björn Sundgren, tjänstemän i Jägareförbundet och fackliga ombud för Akademikerförbundet respektive Unionen, om den oro och osäkerhet som den pågående konflikten orsakat i tjänstemannaleden inom förbundet.

Facklig oro över utvecklingen i Jägareförbundet

 

Söndag 20 juni:

• I artikeln Henry Sténson efter årsstämman: ’Ytterst en fråga om ledarskap’ ger ordförandekandidaten som ratades av årsstämman sin syn på den uppkomna situationen i Svenska Jägareförbundet.

Henry Sténson efter årsstämman: ”Ytterst en fråga om ledarskap”

 

Måndag 21 juni:

• I artikeln Nye ordföranden Peter Eriksson: ’Jag möter människor som känner en besvikelse’ berättar Jägareförbundets nyvalde ordförande om sina första veckor på posten, vad han gjort under denna period, och vad han – tillsammans med den övriga förbundsstyrelsen – ska göra för att överbrygga motsättningarna inom förbundet.

Nye ordföranden Peter Eriksson: ”Jag möter människor som känner en besvikelse”

 

• I artikeln Ombudet som avstod: ’Vi behövde mer tid för eftertanke’ berättar Tomas Strandhag, Jägareförbundet Östergötland, om varför han ville ajournera valet av ordförande – och varför han valde att lägga ner sin röst i den slutna voteringen.

Ombudet som avstod: ”Vi behövde mer tid för eftertanke”

 

• I artikeln Stockholmskrets: Inget förtroende för länsföreningens styrelse rapporterar vi om hur Jägareförbundet Lidingö jaktvårdskrets nu riktar skarp kritik mot styrelsen i länsföreningen, Jägareförbundet Stockholms län. Länsföreningens vice ordförande Rolf Eriksson, tillika ombud på årsstämman, meddelar att han avgår med omedelbar verkan.

Stockholmskrets: Inget förtroende för länsföreningens styrelse

 

Tisdag 22 juni:

• I artikeln ”Valberedningen har ett stort ansvar” ger avgångne ordföranden Torbjörn Larsson sin syn läget i Jägareförbundet. Hur ser han på sin och den tidigare styrelsens roll?

”Valberedningen har ett stort ansvar”

 

Onsdag 23 juni:

• I artikeln Valberedningen: ’Vi försökte lösa låsningarna’ ger avgångne ordföranden i valberedningen, Jan-Olov Ragnarsson, sin syn på händelseutvecklingen i förbundet, ur valberedningens perspektiv.

Valberedningen: ”Vi försökte lösa låsningarna”

 

Torsdag 24 juni:

• I artikeln Det har stormat i Jägareförbundet förut sätter vi in den nuvarande konflikten i en historisk kontext, när Svensk Jakts Bernt Karlsson berättar om andra tuffa strider i förbundets moderna historia.

Det har stormat i Jägareförbundet förut

 

Fredag 25 juni:

• I artikeln Därför blossade striden upp i Jägareförbundet skriver Svensk Jakts Lars-Henrik Andersson om konflikten och dess orsaker, i en artikel som bygger på ett gediget rundringningsarbete bland Jägareförbundets förtroendevalda.

Därför blossade striden upp i Jägareförbundet

DOKUMENT: SPRICKAN I JÄGAREFÖRBUNDET

Samtliga artiklar som publiceras i granskningen finns samlade under taggen Svensk Jakt granskar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram