Foto: Lars Nilsson & Martin Källberg

Ombudet som avstod: ”Vi behövde mer tid för eftertanke”

Premium

Striden inom Jägareförbundet har varit tydligt uppdelad med elva länsföreningar på vardera sida. Men alla länsföreningsombud röstade inte efter ”länslinjen” vid årsstämman.
I ordförandevalet valde Tomas Strandhag, ombud för Jägareförbundet Östergötland, att avstå i den slutna voteringen. Det berättar han nu för Svensk Jakt.

Martin Källberg Publicerad 21 juni 2021 - 14:24

Jägareförbundet Östergötland, med två av stämmans totalt 49 ombudsröster till sitt förfogande, anses tillhöra ”Erikssonfalangen” i striden om ordförandeskapet i förbundet. Men från Östergötland lades bara en röst på Peter Eriksson i ordförandevalet. Ett av Östgötaombuden valde att avstå i den slutna voteringen.

49 ombud – detta är Jägareförbundets riksdag

Efter publiceringen av de inledande artiklarna i Svensk Jakts granskning ”Sprickan i Jägareförbundet” tog Tomas Strandhag, ett av Jägareförbundet Östergötlands ombud, kontakt med redaktionen för att förtydliga att han inte tagit ställning för någon av kandidaterna.

– När det blev som det blev tyckte jag att ajournering hade varit det bästa alternativet. Skåne hann före med att yrka på ajournering av ordförandevalet.

 

Kunde inte ta ställning

Ajourneringsyrkandet röstades ner med minsta möjliga marginal, 25–24. När det då blev dags för ordförandevalet valde Tomas Strandhag att lägga ner sin röst, och valde alternativet ”avstår” i den slutna voteringen.

Den utföll med 26 röster för Peter Eriksson, 21 för Henry Sténson – och en avstod.

Peter Eriksson ny ordförande i Svenska Jägareförbundet

– Det gick så otroligt snabbt. Vi hade kort före stämman fått en helt ny kandidat, och med den bakgrundsinformation vi hade där och då tyckte jag inte att jag kunde ta ställning för någon av kandidaterna. Det hade varit bättre att ajournera frågan. Vi behövde mer tid för eftertanke.

Vad hade hänt då?

– Någon säger kanske att vi i så fall bara hade skjutit frågan framför oss i ytterligare tre månader, men med tanke på det uppkomna läget hade det inte skadat med lite mer tid för eftertanke, säger Tomas Strandhag.

 

Stödde Paulsson före avhoppet

Han berättar vidare att Jägareförbundet Östergötland inte hade någon ”förankrad linje” i det val som nu skedde. Med tanke på att den kandidat som senare valdes kom in i bilden samma dag som stämman, var en sådan förankringsprocess omöjlig att hinna med. Men fram till att Jonas Paulsson hoppade av sin kandidatur stödde Jägareförbundet Östergötland Paulsson.

– Jonas Paulsson hoppade av en vecka före stämman, innan dess hade vi i styrelsen tagit beslutet att stödja Paulsson, säger Tomas Strandhag.

 

Frågor från medlemmar

Den uppkomna situationen har rendera i en del frågor till länsföreningens styrelse från medlemmarna, berättar Tomas Strandhag.

– Vi har satt samman information i ett dokument som medlemmar får ta del av, och ska nu även hålla informationsmöte för medlemmar som vill veta mer om läget. Vi har lagt ut information om detta på länsföreningens hemsida, säger Tomas Strandhag.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev