Jägareförbundet Stockholms läns vice ordförande Rolf Eriksson (t.v.) och ordförande Olof Lublin. Foto: Lars Nilsson, Lars-Henrik Andersson & Caroline Pettersson

Stockholmskrets: Inget förtroende för länsföreningens styrelse

Premium

Jägareförbundet Lidingö jaktvårdskrets riktar stark kritik mot sin länsförening, Jägareförbundet Stockholms län. Anledningen är att kretsarna inte informerades innan förbundsårsstämma om hur länsföreningen tänkt rösta i valet till ny förbundsordförande. Nu säger vice ordförande i länsföreningen, Rolf Eriksson, att han avgår.

Anders Uhnér är vice ordförande i Jägareförbundet Lidingö, en av 19 kretsar i länsföreningen, Jägareförbundet Stockholms län.

Stockholms län är också, sett till medlemsantal, den största av Svenska Jägareförbundets 22 länsföreningar med drygt 17.700 medlemmar. En länsförening, som med sitt stora medlemstal, också har flest ombud när Svenska Jägareförbundet har sin årsstämma.

Därför blev även Stockholm lite av vågmästare i det jämna valet om vem som skulle bli ny förbundsordförande.

 

”Ingen insyn”

Svensk Jakt har pratat med flera kretsar i Stockholm. Några kretsordföranden berättar att det inte funnits någon möjlighet att tycka till innan årsstämman, via sin länsförening.

– Vi har inte haft någon inblick, säger en kretsordförande.

 

”Under processens gång har vi i kretsarna inte fått någon som helst information från länsföreningen om hur ombuden tänkte rösta på årsstämman.”
Anders Uhnér, vice ordförande Jägareförbundet Lidingö

 

Anders Uhnér är dock öppet kritisk till processen. Han berättar att kretsarna inte haft någon insyn i hur länsföreningens styrelse tänkt och tyckt.

– Under processens gång har vi i kretsarna inte fått någon som helst information från länsföreningen om hur ombuden tänkte rösta på årsstämman. Vi har inte ens blivit tillfrågade om vår uppfattning om val av ordförande, säger Anders Uhnér.

 

Skarp kritik i debattartikel

Han har tillsammans med Gösta Bladh, ordförande i Jägareförbundet Lidingö jaktvårdskrets, författat en debattartikel, där skarp kritik riktas mot länsföreningens styrelse:

”Mot denna bakgrund är det anmärkningsvärt att Jägareförbundet i Stockholms län, så snart det dök upp kandidater till ordförandeposten lite här och där, inte initierade en transparent process med sina kretsar för att efterhöra medlemmarnas inställning till val av ordförande.”

”Saknas respekt för grundläggande föreningsdemokrati?”

Jägareförbundet Lidingö anser att länsföreningens styrelse agerade över medlemmarnas huvuden.

”Ombuden har agerat i en valprocess som allvarligt skadat förtroendet för Svenska Jägareförbundet. Särskilt mot bakgrund att Stockholms länsförening har flest röster på stämman.”

 

Ville först informera kretsar

Olof Lublin, ordförande Jägareförbundet Stockholms län.

Svensk Jakt var veckan efter årsstämman i kontakt med Olof Lublin, ordförande för Jägareförbundet Stockholms län, för att höra hur länsföreningen resonerat.

Olof Lublin ville då inte ge några kommenterar, utan ville först prata med kretsarna. Det mötet hölls i torsdags, den 17 juni. Vid mötet framförde Anders Uhnér kritik mot processen.

Svensk Jakt har i dag försökt nå Olof Lublin, utan resultat. Vi har i stället nått Rolf Eriksson, vice ordförande i länsföreningen i Stockholms län. Han var även ett av Stockholms fem ombud på årsstämman, och utsågs även till rösträknare på stämman.

 

”Som en styrelse i ett företag”

Rolf Eriksson berättar att det är svårt att fråga alla medlemmar i länsföreningen hur styrelsen ska göra.

– Vi är som i en styrelse i ett företag där man får förutsätta att styrelsen gör det bästa för Jägareförbundet och sina medlemmar, säger Rolf Eriksson.

 

”Vi har alltid känt det stödet. Vi är utsedda av årsstämman och tagit de beslut som vi tyckt varit relevanta.”
Rolf Eriksson, vice ordförande Jägareförbundet Stockholms län

 

Fick kretsarna någon information före årsstämman?

– Nej, vi känner att vi hade mandat. Hade vi känt oss osäkra hade vi nog vänt oss tillbaka till kretsarna, men här kände vi att det var rätt väg att gå.

De segrade vid årsstämman – men sen då?

Hur kände ni stöd om ni inte pratat med kretsarna?

– Vi har alltid känt det stödet. Vi är utsedda av årsstämman och tagit de beslut som vi tyckt varit relevanta.

 

Rolf Eriksson, vice ordförande i Jägareförbundet Stockholms län. Foto: Lars Nilsson

”Inga reaktioner alls”

Hur var reaktionen bland kretsarna på mötet ni hade i torsdags?

– Det var inget speciellt. Vi informerade om hur det var och hur det hade gått till. Det var inga reaktioner alls. Det var någon som ifrågasatte, men inget speciellt som vi reagerade på. Vi hade trott att det skulle bli fler frågor. De kände sig nöjda och då kände vi oss nöjda, säger Rolf Eriksson.

Ilska, besvikelse och sorg bland Jägareförbundets förtroendevalda

Det är dock inte den bilden som Anders Uhnér beskriver när han berättar om mötet.

– Vi har inte fått veta något och jag var mycket kritisk till länsföreningens styrelse på mötet. Jag sa att jag tycker agerandet strider mot de demokratiska spelreglerna. Vi har bara fått veta det som vi kunnat läsa i Svensk Jakt, säger Anders Uhnér.

 

Anders Uhnér kritiserade den demokratiska processen på mötet?

– Han sade någonting och fick svar på sina frågor och sedan gick han inte vidare med det. Han verkade nöjd med det svar han fick, säger Rolf Eriksson.

Svensk Jakt granskar: Ett splittrat förbund

Avgår med omedelbar verkan

En stund efter intervjun återkommer Rolf Eriksson till Svensk Jakt och berättar att han inte vill medverka och meddelar:

– Jag kommer avgå med omedelbar verkan. Jag vill inte vara med i den här ankdammen längre. Jag vill inte bli smutskastad.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev