En utebliven vargförvaltning har fått till följd att höstens älgjakt måste ställas in i stora områden i Örebro län. Foto: Roland Svensson

Myndighet JO-anmäls: ”Har inte ens levt upp till förordet i förvaltningsplanen”

Länsstyrelsen i Örebro har JO-anmälts för sin brist på vargförvaltning. Bakgrunden är myndighetens förvaltningsplan av stora rovdjur i länet där länsstyrelsen, enligt anmälan, inte lever upp till den förvaltning som beskrivs.

Örebro län kan ha landets tätaste koncentrationer av varg. Det här har fått stora konsekvenser för bland andra länets jägare. Avskjutningsstatistiken för älg i länet visar en alarmerande utveckling.

 

Vargrevirens predation inom Nora-Stadra älgskötselområde.

Stadra-Nora älgskötselområde är ett exempel på hur älgavskjutningen kan se ut i Örebro län. I området har avskjutningen gått från en avskjutning på 151 älgar år 2011 till 0 älgar 2022.

Vargdrabbade älgjägare får stöd av Jägareförbundet

I länsstyrelsens förvaltningsplan för stora rovdjur i länet står: ”Förvaltningen ska vara adaptiv, vilket innebär att den tar hänsyn till ny kunskap om rov- och bytesdjur och vid behov anpassar förvaltningen efter denna”…

Och: ”Kunskap om populationerna kan bland annat användas till att styra förvaltningen så att stabila rovdjurspopulationer tillåts utan att detta i för stor grad påverkar möjligheten till jakt.”

 

Total älgavskjutning per 1.000 hektar i Örebro läns älgförvaltningsområden 2012–2021.

Det här har myndigheten misslyckats med, anser en privatperson. Därför JO-anmäls nu länsstyrelsen i Örebro län.

Jägare protesterade mot vargpolitiken vid torgmöte

”Syftet med anmälan är att få länsstyrelsen Örebro att tillämpa den av Länsstyrelsen Örebro framtagna och beslutade planen för förvaltningen av våra stora rovdjur. Myndighetsutövning ska vara tydlig, förutsägbar, utgå ifrån lagar och förordningar, ha sin förankring i demokratiskt fattade beslut och följa de styrdokument som finns”, står det i anmälan.

Vargdrabbade jägare får stöd av förvaltningsområde

Anmälaren ser förvaltningsplanen som ett kontrakt mellan befolkningen i Örebro län och sin ”länsregering.”

– Länsstyrelsen Örebro har inte ens levt upp till förordet i förvaltningsplanen, konstaterar anmälaren.

 

Läs även

Förvaltningsplan stora rovdjur Örebro län

Viltförvaltningsdelegationen beslutade den 28 februari 2020 att förlänga den regionala rovdjursplanen till utgången av 2022, inklusive en mindre revidering med nya miniminivåer och referensvärde.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev