Älgarna räcker inte för både jakt och varg. Älgpassen tvingas därför stå tomma i området i höst om inte skyddsjakt på varg beviljas.

Älgstammen räcker inte till för både jakt och varg. Älgpassen tvingas därför stå tomma i området i höst om inte skyddsjakt på varg beviljas. Foto: Olandsfokus / Mostphotos

Inget utrymme för älgjakt – begär skyddsjakt på varg

Ett älgskötselområde ansöker om skyddsjakt på vargar. Området vill att skyddsjakten bedrivs under ett år, från 1 mars 2022 till 1 mars 2023.

Det är Stadra-Nora älgskötselområde i Örebro län som ansöker till länsstyrelsen om skyddsjakt på vargarna i Greckenreviret.

Bakgrunden till ansökan är första punkten i Naturvårdsverkets förutsättningar för skyddsjakt: ”Av hänsyn till allmän hälsa och säkerhet, eller av andra tvingande orsaker som har ett allt överskuggande allmänintresse, inbegripet orsaker av social eller ekonomisk karaktär och betydelsefulla positiva konsekvenser för miljön”

 

”Tvingas lägga ner jaktlag”

Det nyetablerade Greckenreviret omfattar bara Stadra-Nora älgskötselområde. Det här får till följd att det, enligt ansökan, inte finns någon möjlighet kvar till älgjakt. ”Jägarnas kan tvingas lägga ner sina jaktlag eftersom det inte går ihop sig ekonomiskt när arrenden ska betalas men ingen jakt på älg kan bedrivas”, står det i ansökan.

 

Skador för mångmiljonbelopp

Att ha varg på markerna är inget nytt för älgskötselområdet. Under tio års tid har predationen av älg från varg orsakat jaktlagen i Stadra-Nora älgskötselområde en ekonomisk skada i mångmiljonbelopp. Enligt ansökan har vargarnas predation hittills kostat ungefär 6.150.000 kronor. Detta räknat på att de dödat 615 älgar, á 10.000 kronor.

 

Siffror från Stadra-Noras älgskötselplaner.

Med det nya Greckenreviret finns, enligt ansökan, ingen möjlighet till älgjakt. Det kostar i sin tur fastighetsägarna cirka 780.000 kronor per år. Detta räknat på en utebliven arrendeintäkt på 30 kronor per hektar.

Totalt är älgskötselområdet 26. 000 hektar.

Rovdjur dödar älgar – då försvinner jägarnas älgjakt

Även jaktarrendatorerna lider ekonomisk skada, framhåller älgskötselområdet i sin skyddsjaktansökan. Detta eftersom vargarna dödar älgar, som annars hade blivit mat för människor. I medeltal dödar ett vargrevir 120 älgar per år.

Omsatt i pengar blir det ungefär 1,2 miljoner kronor.

 

Avskjutning och prognos för Stadra-Nora älgskötselområde. Källa: Älgfrode

Miljonförluster för jägare inte tillräckligt för skyddsjakt

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev