Det var många som slöt upp i Örebro för att demonstrera mot rovdjurspolitiken. Foto: Ola Karlsson

Jägare protesterade mot vargpolitiken vid torgmöte

Jägareförbundet Örebro län hade tagit initiativ till att fortsätta budkavlen och protesterna från Dalarna tidigare i år. Det blev bra uppslutning vid manifestationen på Våghustorget mitt i Örebro den 10 augusti.

Det var upp mot 250 deltagare och även många förbipasserande som lyssnade intresserat till talarna under vargmanifestationen i Örebro på onsdagen.

 

Det blev en lång kö för att skriva under budkavlen. Foto: Ola Karlsson

Örebro län är Sveriges vargtätaste län. Många har tappat tålamodet med rovdjurspolitiken och Jägareförbundet i länet kräver en förändring, snabbt, och att antalet vargar måste tas ner till riksdagens beslutade nivå, gärna lägre. det måste ske en ändring och den måste ske snabbt. Sverige måste ner till riksdagens beslutade nivåer för varg, gärna lägre.

Man får stöd från andra länsförbund, hundklubbar, landsbygdsbor, lantbrukare och andra jaktorganisationer.

 

– Örebro län är vargtätast i landet, konstaterade Jägareförbundets rovdjursexpert Gunnar Göersen. Foto: Ola Karlsson

Svenska Jägareförbundets rovdjursexpert Gunnar Glöersen berättade om läget i landet och i länet.

– Det kommer sannolikt att bli en ökad avskjutning i vinter med jakt på kanske 70–90 individer, men det räcker inte för att minska vargstammen snabbt. Tillväxten varje år är kraftig, sa han.

Tomas Ekberg, föreningen Sveriges jägare, och Lennart Eklund, länsordförande i Jägarnas riksförbund, höll båda var sin appell där de tog upp problemen med vargen och vad som krävs för förändringar för att få ner stammen.

 

– Det är orimligt att Örebro län ska bära den tyngsta bördan i landet sett till areal, sa Ola Karlsson, länsordförande i Örebro när han hälsade välkommen. Foto: Mattias Sålder

Leif Thomsen, länsordförande i Jägareförbundet Östergötland, talade om hur problemen och reviren sprider sig i Östergötland. Han betonade vikten av att jägare i hela Sverige står upp för en bättre rovdjurspolitik.

Gudrun Haglund Eriksson, ordförande i Svenska fåravelsförbundet, berättade om hur det är att leva och bedriva lammproduktion i vargland.

– Det är inte konstigt att många slutat med får. Vi ser en kraftig minskning sedan vargarna etablerade sig, sa hon.

 

– Jägareförbundets arbete med att kraftsamla och påverka ger resultat, sa Lennart Johannesson, Jägareförbundets förbundsstyrelse. Foto: Ola Karlsson

Lennart Johannesson, Jägareförbundets förbundsstyrelse och jägare i Värmland, talade om arbetet som Jägareförbundet gjort och gör för att minska vargstammen.

– I början, när vi bara hade några få revir, kände vi oss väldigt ensamma i kampen. De flesta förstod inte, eller brydde sig inte, när problemen inte berörde dem. Nu är det rejält annorlunda, vargen påverkar jakten, landsbygden och livskvaliteten i en stor del av landet. Vi ser att det arbete som Jägareförbundet gör ger resultat, men det går alldeles för långsamt att få till en förändring, sa han.

 

Ola Karlsson

Ordförande Jägareförbundet Örebro län

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev