Representanter för 143 jaktlag träffade länsstyrelsen i Örebro län för att diskutera den akuta vargsituationen. Foto: Ulf Skoglöf och Olle Olsson

Välbesökt möte om varg – men inga löften

Premium

När 143 jaktlag i Örebro län tydligt markerade sitt missnöje med rovdjursförvaltningen i länet tog länsstyrelsen det på största allvar. På torsdagskvällen kallades jägarna till ett möte med ansvariga tjänstemän.

Ulf Skoglöf.

90 av 143 jaktlag som undertecknat vad man kallar för Varguppropet fanns på plats. Det var med en känsla av både vanmakt, irritation och ilska som jägarna klev in i lokalen.

De fick en grundlig genomgång av förvaltningsplaner, inventeringar – och att det alltid är någon annan som bär ansvaret.

 

Svårt att förklara

– Länsstyrelsen var rörande eniga med oss att läget i Örebro län inte är bra och ägnade stor tid åt att förklara varför de själva inte kunde agera mer resolut, säger Ulf Skoglöf som är en av initiativtagarna till uppropet.

Örebro län berörs enligt senaste inventeringen av 14 revir, tio familjegrupper och uppskattningsvis sju föryngringar, samtidigt som förvaltningsplanen för länet säger att Örebro län ska ha 3,5 föryngringar.

– Örebro län är det vargtätaste länet i Sverige, säger Ulf Skoglöf.

 

Jakten hotad

Det har lett till vikande viltstammar, problem för djurhållare och jakten är snart ett minne blott i stora delar av länet.

Ulf Skoglöf beskriver hur det numera är tyst i skogen, där rovdjuren på ett effektivt sätt reducerar allt annat vilt.

– Älgstammen har minskat radikalt de senaste åren och läget är verkligen akut. Spillningsinventeringen som nyligen avslutats visar nivåer från 2,9 till 6,9 älgar per 1.000 hektar i mycket stora delar av länet, säger Ulf Skoglöf, som anser att möjligheten till meningsfull jakt är borta.

– På 10 år har älgavskjutningen i länet minskat med hälften, säger Ulf Skoglöf.

 

Följer inte plan

Han ser ett stort problem i att myndigheter som länsstyrelsen i Örebro län och Naturvårdsverket, regering och politiker, struntar i de planer de säger sig följa.

– Propositionen och länets förvaltningsplan är i grunden bra, men ingen rättar sig efter dem. Vi är frustrerade, besvikna och ledsna, säger Ulf Skoglöf.

Mötet med länsstyrelsen pågick i tre timmar. Så mycket vettigt kom inte ut av den sittningen, men bollen är i rullning och en fortsättning följer.

– Vi diskuterar hur vi ska gå vidare. Man har blåst oss så många gånger så det ligger som en blöt filt över oss jägare, men vi måste ta oss i kragen och protestera, säger Ulf Skoglöf.

 

En manifestation

Han ger ändå en eloge till de tjänstemän som deltog från länsstyrelsens sida.

– Vi måste skilja på sak och person, men det kan inte ha varit så roligt att stå där i tre timmar och få skäll, säger Ulf Skoglöf.

Efter mötet var deltagarna eniga om att gå vidare för att påverka makthavare.

Det kan leda till en större manifestation under hösten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev