Det blev bra diskussioner mellan jägare och riksdagsledamöter. Från vänster Susanne Sandberg, Sten Bergheden, Mirre Leu, Ola Karlsson, Josefin Malmqvist, Oskar Eklund och Calle Alenfelt. Foto: Amanda Lindgren

Träff med politiker i vargtätaste länet

Den 9 augusti mötte fem jägare och representanter för Jägareförbundet två riksdagsledamöter, Sten Bergheden, Mariestad, och Moderatkvinnornas ordförande Josefin Malmqvist. De var på turné i Örebro län och fick höra om verkligheten i Sveriges vargtätaste län.

Över en kopp kaffe på Berga skafferi utanför Fjugesta berättade Mirre Leu om hur det är att få sin jakthund tagen av varg och varför allt färre köper älghund för jakt i Mellansverige.

Oskar Eklund, ordförande i Hidinge jaktvårdskrets, konstaterade att viltstammarna sjunker. Det är knappt jaktbar stam av älg i området och allt färre rådjur och markant mindre med bäver i skogsbygderna.

 

Färre jaktmöjligheter

Calle Alenfelt, klövviltansvarig i samma krets, tog upp vargens påverkan på allt vilt och hur möjligheterna till jakt minskar.

Susanne Sandberg, som tillsammans med Mirre Leu sitter i länsföreningens styrelse, berättade om hur det är att jaga och verka i norra delen av länet, där många av länets 14 par eller familjegrupper av varg håller till.

 

De två riksdagsledamöterna bjöds inte bara på kaffe, utan även tydliga budskap. Det viktigaste var färre vargar. Foto: Amanda Lindgren

Varför ska vårt län bära en så orimligt hög börda, var en återkommande fråga till riksdagsledamöterna.

Sten Bergheden, som jobbat med jaktfrågor länge i riksdagen, hade en lång lista med förslag som kan genomföras efter valet. Det handlade bland annat om förenklad vapenlagstiftning och att flytta jakt-och vapenfrågor till en ny viltmyndighet. Och kanske mest aktuellt – att minska vargstammen rejält.

 

Många arbument

För Josefin Malmqvist gav vittnesmålen från jägarna och verkligheten många argument, både i arbetet i riksdagen och för kvinnor som jagar.

Länsföreningen anser att det är viktigt att jägarnas röster blir hörda. Därför ordnas också en manifestation mot nuvarande rovdjurspolitik. Den måste förändras så att den blir hållbar och att det blir betydligt färre vargar, anser Jägareförbundet Örebro län.

 

Ola Karlsson

Ordförande Jägareförbundet Örebro län

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev