Roger Sandberg har tagit initiativ till en manifestation för en förändrad rovdjurspolitik. liknande den som hölls på Stora torget i Falun i april. Nu kommer Jägareförbundet Örebro län att genomföra ett liknande arrangemang på Våghustorget i Örebro. Foto: Olle Olsson

Budkavlen förs vidare – torgmöte för en förändrad vargpolitik

Budkavlen för en förändrad vargförvaltning förs vidare. Den 10 augusti vill Jägareförbundet Örebro län se Våghustorget i Örebro fyllt av jägare.
– Vi vill att så många som möjligt, gärna tusentals människor, samlas och skriver under manifestationen, säger Roger Sandberg, som är sammankallande och initiativtagare till torgmötet.

I slutet av april samlades hundratals jägare på Stora torget i Falun för att i Engelbrekts anda starta en frihetskamp för ett folk och samhälle som på ett tydligt sätt protesterar mot trycket från allt fler rovdjur. I Dalarna handlar det om varg och björn.

I Örebro är det främst varg som påverkar människors vardag.

 

På torget

Roger Sandberg.

Roger Sandberg fanns på plats i Falun i april, och han gillade vad han såg. Nu för han budkavlen vidare till sitt hemlän Örebro. Efter ett möte med styrelsen i Jägareförbundet Örebro län fick han frågan om han kunde organisera ett torgmöte.

Ett uppdrag som Roger Sandberg såg som hedrande, och viktigt.

– Vi kan inte bara stå och se på. Vi måste reagera, och det kommer att finnas möjlighet att skriva under en manifestation på plats, eller digitalt, för de som inte kan ta sig till Våghustorget, säger Roger Sandberg.

 

Vargmanifestation i Engelbrekts anda

Alla kommer

På länsföreningens uppdrag har man bjudit in alla andra jägarorganisationer och hundklubbar till Våghustorget i Örebro, onsdag den 10 augusti klockan 18.00.

För Roger Gustafsson är det också viktigt att visa att Jägareförbundet inte sitter stilla. Torgmötet är ett sätt att tydligt visa på missnöjet med dagens situtation.

Genom olika framträdanden ska dagens ohållbara situation ventileras, det kommer att hållas tal och skickas tydliga signaler till politiker och myndigheter. Lokalt och på riksnivå.

 

Varg i varje buske

Janne ”Dylta-Janne” Gustafsson som också är med i planeringen är tydligt bekymrad.

– Örebro län är sett till ytan Sveriges vargtätaste län. Vi berörs av 14 revir, och även om vi har haft licensjakt så fortsätter vargstammen att öka i länet. Samtidigt minskar stammarna av jaktbart vilt, säger Janne Gustafsson.

Det blir tomt och tyst i skogen.

– Vi kan inte ha det så här, det kan inte vara meningen att det ska vara så här, och nu är det upp till oss att markera att tålamodet är slut, säger Janne Gustafsson.

 

Politiskt ansvar

Roger Sandberg och Janne Gustafsson lägger ett stort ansvar hos våra politiker.

– Politikerna måste också ta sitt ansvar, och nu är det valår, så det finns verkligen en chans för alla politiker att agera, säger Janne Gustafsson.

De båda skickar också en passning till alla jägare.

Det håller inte att ligga i soffan och kräva förändring. Nu gäller det att visa på ett stort och utbrett missnöje med dagens situation.

– Jag hoppas förstås att vi ska bli 4.000 som samlas upp på torget. Ställer man inte upp nu så ska man heller inte klaga, säger Janne Gustafsson, och fortsätter,

– Det räcker inte att knyta näven i fickan. Nu måste vi visa vårt missnöje.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev