Cirka 300 personer samlades på Stora torget i Falun för att delta i den manifestation mot vargpolitiken som initierats av Jägareförbundet Dalarna. Foto: Olle Olsson

Vargmanifestation i Engelbrekts anda

Måttet är rågat. Gränsen är passerad. Tålamodet är slut.
Så kan man summera det gemensamma budskapet från de elva organisationer som stod bakom onsdagens vargmanifestation på Stora torget i Falun.

Kanske var det en slump, men symbolik saknades inte: För en manifestation där landsbygdens folk ger uttryck för sitt missnöje med staten var plats och datum väl valt. Ut över Stora torget i Falun blickar nämligen, sedan 1919, skulpturen av Engelbrekt Engelbrektsson – i konstnären Karl Hultströms tolkning.

Bildextra från rovdjursmanifestationen

Denne Engelbrekt, vars namnsdag firas just den 27 april – Engelbrektsdagen – har genom århundraden sedan sin död 1436 blivit en symbol för frihetskamp och uppror mot en förtryckande stat. Inte minst i Bergslagens skogs- och bruksbygder. Därmed finns definitivt paralleller till vargfrågan, 586 år senare.

 

Foto: Olle Olsson

På onsdagskvällen hade cirka 300 personer samlats på Stora torget i Falun för att delta i den manifestation mot vargpolitiken som initierats av Jägareförbundet Dalarna.

Manifestationer av detta slag har det arrangerats ett flertal genom åren i det mellansvenska ”vargbältet”. Det som gjorde onsdagens övning en smula unik var att så många olika organisationer nu slutit sig samman, under gemensamma paroller.

 

Anette Eklund. Foto: Olle Olsson

Detta underströks också av idékläckaren Anette Eklund, Jägareförbundet Dalarna, som efter att Alpo Syväjärvi, regionchef för Jägareförbundet region Mitt hälsat välkomna, fick inleda manifestationen:

– Det är en styrka när så många föreningar och organisationer ställer sig upp, sida vid sida, och är tydliga med sitt gemensamma mål. Det är nog nu, gränsen är passerad för länge sedan. Vi måste få en ändring i vargpolitiken, och tillsammans får vi en starkare röst, sa Anette Eklund.

 

Ulf Berg. Foto: Olle Olsson

Sedan tog Ulf Berg, ordförande i Jägareförbundet Dalarna, vid:

– Beslut ska fattas så nära berörd befolkning som möjligt. Vi som befolkar landsbygden måste få tillbaka glädjen i att släppa våra jakthundar. Det finns en enorm styrka i att vi är flera organisationer som nu visar vad vi tycker: Nu ska vi tillsammans se till att få en minskad vargstam, både i Dalarna och i landet som helhet, sa Ulf Berg.

 

Solveig Larsson. Foto: Olle Olsson

Från Jägarnas Riksförbund deltog ordförande Solveig Larsson.

– Människornas behov måste vara i fokus, vi måste utmana EU-direktiven vad gäller vargen. Nu tar vi krafttag och går gemensamt enade framåt i den här frågan, sa Larsson.

 

Ann-Sofie Werf. Foto: Olle Olsson

Som representant för organisationen Ny Rovdjurspolitik fick också Ann-Sofie Werf äntra podiet och tala till åhörarna.

– Politikerna måste lyssna på människor som bor i rovdjursområden, var hennes budskap.

 

Thomas Ekberg. Foto: Olle Olsson

Relativt nybildade jägarorganisationen Föreningen Sveriges Jägare fanns också på plats och representerades av sin ordförande Thomas Ekberg.

– Bron mellan stad och land har blivit smalare. Kunskapen om naturen kommer inte längre från far- och morföräldrar, utan från Disney. Här står vi nu, alla organisationer, samlade mot ett gemensamt mål. I den här frågan är det oerhört viktigt att stå enade. Det måste vi fortsätta göra, sa Thomas Ekberg, och avslutade:

– Vem som löser de här frågorna spelar ingen roll. Det viktiga är att de blir lösta.

 

Mats Larsson. Foto: Olle Olsson

Sist ut på talarlistan var Mats Larsson, Dalarnas Älghundklubb. Han riktade skarp kritik mot de myndigheter som handhar vargfrågan:

– Vi lever i dag inte efter riksdagsbeslutet från 2013, utan efter det som några tjänstemän på Naturvårdsverket har bestämt. Det är fel, och våra politiker måste till slut ta oss på allvar, sa Mats Larsson.

 

Foto: Olle Olsson

Därefter undertecknades det gemensamma budskapet av företrädare för de arrangerande organisationerna.

Från initiativtagarens – Jägareförbundet Dalarna – håll finns förhoppningen om att onsdagens initiativ nu tas vidare, av fler organisationer i andra län som starkt påverkas av varg.

– Tanken är att sprida detta till alla varglän. Jag tänker mig att det här ska tas upp av fler län som berörs av varg. Vi är många organisationer som kräver förändring, sa Anette Eklund, Jägareförbundet Dalarna.

Länsföreningens ordförande Ulf Berg fyllde i:

– Tanken är att det här ska tas vidare till Stockholm, för en manifestation i slutet av augusti. En manifestation där hela Svenska Jägareförbundet deltar och tydligt visar vad vi tycker i den här frågan. Vi är trötta på att fattade beslut inte efterlevs – då måste politiken gå in och ta tag i det.

 

Foto: Olle Olsson

Högafflarna lyste med sin frånvaro på Stora torget i Falun på onsdagskvällen, men den folkliga motviljan gentemot vargpolitiken – eller snarare myndigheternas uttolkning av densamma – kom ändå till tydligt uttryck.

Inte är det som på Engelbrekts tid, men ett är sig likt: När folket upplever sig förtryckt av staten – då protesterar man.

Det gemensamma budskapet från de arrangerande föreningarna:

”Manifestation mot rådande rovdjurspolitik
Gemensam manifestation för att visa vårt missnöje mot den rådande rovdjursförvaltningen där vargstammen tillåts öka, och med syftet att få politiker att stå för sina ord och beslut.

Vårt budskap:
• Vargstammen ökar
• Oro och känslan av maktlöshet ökar
• Nya konflikter är att vänta eftersom stammen sprider sig
• Koncentrationerna i vargstammen finns kvar – trots löfte om att dessa ska minskas
• Inte pekar mot att det kommer bli bättre eller enklare för de som tvingas leva med vargar i framtiden
• Förvaltningen ska bygga på lokal kunskap
• Skyddsjakt efter första angrepp på tamdjur måste tillåtas

Vi kräver att politikerna gör verkstad av riksdagsbeslutet från 2013 – ’En hållbar rovdjurspolitik’.”

Organisationerna som arrangerade manifestationen
Jägareförbundet Dalarna
Lantbrukarnas Riksförbund
Jägarnas Riksförbund
Dalarnas Älghundklubb
Dalarnas Dreverklubb
Dalarnas Taxklubb
Dalarnas Stövarklubb
Dalarnas Fäbodbrukarförening
Ny Rovdjurspolitik
Föreningen Sveriges Jägare
Specialklubben för skällande fågelhundar i Mellansverige och Syd

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev