Flera organisationer och föreningar som inte är upptagna på listan över remissinstanser har ändå passat på att tycka till om regeringens fjälljaktsförslag. Foto: Kjell-Erik Moseid

I Norrbotten satsas det skattepengar satsas på att utreda fjälljakten, samtidigt som regeringen utreder frågan. Motsatsförhållandet har lett till en skriftlig fråga till ansvarig minister. Foto: Kjell-Erik Moseid

Riksdagspolitiker ifrågasätter lokalt projekt om fjälljakten

Premium

Länsstyrelsen i Norrbotten och Region Norrbotten satsar skattepengar på en utredning av fjälljakten. Något som nu fått riksdagspolitiker att höja på ögonbrynen. Kjell-Arne Ottosson (KD) har ställt en fråga i ärendet till landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

Som Svensk Jakt berättat om i flera artiklar så vill Silvermuséet i Arjeplog utreda en lokal förvaltning av fjälljakten inom Arjeplogs kommun. Initiativet till projektet kommer från fem samebyar i Arjeplog och projektet drivs av Silvermuseets forskningsinstitut.

 

Region Norrbotten delar ut skattepengar för att utreda fjälljakten

Skilda åsikter

Region Norrbotten har sagt ja till finansiering, under vissa förutsättningar. Enligt en handläggare vid Region Norrbotten har ett förskott redan betalats ut. Länsstyrelsen har också sagt ja till projektansökan från Silvermuséet. Samefonden sade dock nej och hänvisade bland annat till att frågan om fjälljakten, med anledning av Girjasdomen, ska utredas av regeringen.

 

Samefonden vill inte finansiera lokal fjälljaktsutredning

Kritiska röster

Kjell-Arne Ottosson, (KD).

Jägareförbundet är kritisk och menar att staten finansierar ett projekt som kan förekomma och försvåra regeringens utredning av rennäringslagstiftningen.

Nu sällar sig även riksdagsledamöter till kritikerskaran. Kjell-Arne Ottosson (KD) har lämnat in en skriftlig fråga till landsbygdsminister Jennie Nilsson (S):

”Det är mycket oroande att både Region Norrbotten och Länsstyrelsen i Norrbotten beviljat offentliga medel till ett projekt som bygger på antagandet att samebyar överlag förmodas ha samma rättigheter som Girjas sameby. HD har tydligt sagt att domen gäller för en specifik sameby, inte fler.”

 

Inte demokratiskt

Kjell-Arne Ottosson drar samma slutsats som Jägareförbundet:

”Den kommande utredningen riskerar undergrävas om olika lokala projekt tillkommer innan utredningen har kommit fram till sina slutsatser. Det har visat sig svårt att reversera sådant i efterhand. Att implementera Girjasdomen till andra områden genom lokala projekt följer inte demokratisk ordning och heller inte slutsatserna i domen.”

 

Girjasdomen

Kjell-Arne Ottosson menar också att det finns risk för ökad polarisering i fjälljaktsfrågan när samebyar i Arjeplog ”beviljas offentliga medel på grunder som de själva utformat.”

Han anser vidare att projektet bygger på felaktiga tolkningar av Girjasdomen och ställer frågan till Jennie Nilsson om hon tänker vidta några ytterligare åtgärder i avvaktan på utredningen av rennäringslagen?

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev