Silvermuseet i Arjeplog vill utreda möjligheten till lokal förvaltning av fjälljakten, vilket har mött både motstånd och kritik. Nyligen sa Samefonden nej till medfinansiering. Foto: Olle Olsson

Samefonden vill inte finansiera lokal fjälljaktsutredning

Premium

Silvermuseet i Arjeplog vill utreda lokal förvaltning av fjälljakten. Länsstyrelsen i Norrbotten och Region Norrbotten satsar skattepengar på projektet, men Samefonden säger nu nej ytterligare en gång till finansiering.

Syftet med projektet är att utreda förutsättningarna för en lokal förvaltning av småviltsjakt och fiske väster om odlingsgränsen inom Arjeplogs kommun. Dessutom ska utredningen föreslå hur en organisation skulle kunna utformas som kan hantera upplåtelserna i framtiden.

 

Region Norrbotten delar ut skattepengar för att utreda fjälljakten

Girjasdomen

I projektplanen hävdas bland annat att de historiska och rättsliga förutsättningarna inom Girjas sameby liknar förhållandena inom Arjeplogs kommun ovan odlingsgränsen. Vidare står att läsa i projektplanen att utfallet med stor sannolikhet skulle bli detsamma vid en liknande domstolsprövning för samebyarna i Arjeplog. Samtidigt ska regeringen utreda rennäringslagen som en konsekvens av Girjasdomen.

Projektet i Arjeplog som drivs av Silvermuseet har i stort sett finansieringen klar.

 

Samefonden sa nej till pilotprojekt om fjälljakt – men frågan tas upp igen

Nytt avslag

I oktober förra året behandlade Samefonden ansökan från Silvermuseet om bidrag till projektet. Då blev det nej. Styrelsen för Samefonden beslutade att avslå ansökan med motiveringen: ”…i avvaktan på arbetet med den påbörjade utredningen av rennäringslagstiftningen.”

Silvermuseet lämnade dock in ansökan ytterligare en gång, och den behandlades i förra veckan av Samefonden som dock sa nej.

Sylvia Simma, ordförande i Samefonden, menar att det är ett bra projekt men att regeringens utredning som ska göras kan påverka spelplanen för vilka möjligheter till förvaltning som kommer att kunna genomföras i framtiden.

Hon säger vidare att Silvermuseets projekt inte står och faller med att Samefonden nu sagt nej till att bevilja bidrag.

 

Inkonsekvent

Jägareförbundet har riktat kritik mot Silvermuseets projekt:

– Staten finansierar ett projekt som kan förekomma och försvåra genomförandet av den översyn av rennäringslagstiftningen som regeringen beslutat om. Det vettiga och rimliga hade varit att länsstyrelsen i Norrbotten och Region Norrbotten hade avslagit ansökan om medel till projektet med hänvisning till den ovan nämnda översynen, säger Torbjörn Larsson, förbundsordförande i Svenska Jägareförbundet i en artikel på Jägareförbundets hemsida.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev