Länsstyrelsen i Norrbotten och Region Norrbotten ger pengar till ett projekt som ska utreda fjälljakten. Samefonden sa nej till bidrag i oktober men ska ta upp ärendet igen. Foto: Lars-Henrik Andersson och Mostphotos

Samefonden sa nej till pilotprojekt om fjälljakt – men frågan tas upp igen

Premium

Samefonden sa i oktober nej till att ge pengar till ett projekt att utreda fjälljakten.
Fonden hänvisade till att rennäringslagen nu ska utredas.
Men frågan om finansiering ska åter upp på Samefondens bord.

Lars-Henrik Andersson Publicerad 1 mars 2021 - 14:33

I slutet av förra veckan skrev Svensk Jakt om att både länsstyrelsen i Norrbotten och Region Norrbotten satsar skattepengar på ett pilotprojekt i Arjeplog.
Syftet med projektet är att utreda förutsättningarna för en lokal förvaltning av småviltsjakt och fiske väster om odlingsgränsen inom Arjeplogs kommun. Dessutom ska utredningen föreslå hur en organisation skulle kunna utformas som kan hantera upplåtelserna i framtiden.

 

Domstolsprövning

I projektplanen hävdas bland annat att de historiska och rättsliga förutsättningarna inom Girjas sameby liknar förhållandena inom Arjeplogs kommun ovan odlingsgränsen. Vidare står att läsa i projektplanen att utfallet med stor sannolikhet skulle bli detsamma vid en liknande domstolsprövning för samebyarna i Arjeplog. Med andra ord drar man i projektplanen slutsatsen att samebyarna i Arjeplog skulle få ensamrätt att förvalta jakten och fisket inom sina områden.
Samtidigt ska regeringen utreda rennäringslagen som en konsekvens av Girjasdomen.

 

Miljonprojekt

Projektet i Arjeplog som drivs av Silvermuséet har i stort sett finansieringen klar. Det handlar om totalt 2,4 miljoner kronor under två års tid. Länsstyrelsen i Norrbotten går in med totalt 400.000 kronor i bygdemedel och Region Norrbotten med nära 1,2 miljoner kronor.
Därutöver kommer stöd från Sametinget med 400.000 kronor och lika mycket hoppas projektet få från Samefonden, som kommer ta upp frågan på sitt kommande möte den 4 mars.
I oktober förra året behandlade Samefonden ansökan från Silvermuséet om bidrag till projektet. Då blev det nej. Styrelsen för Samefonden beslutade att avslå ansökan med motiveringen: ”…i avvaktan på arbetet med den påbörjade utredningen av rennäringslagstiftningen.
Silvermuséet har dock lämnat in ansökan ytterligare en gång, och den ska alltså behandlas i veckan.

 

Specifika projekt

Sylvia Simma är ordförande i Samefonden:
– Projektägaren har velat lyfta upp ansökan igen eftersom man fått finansiering från annat håll. Det är väldigt specifika projekt som går via Samefonden. Om det handlar om pilotprojekt som faller utanför det här med att främja samisk kultur så kan vi inte ge bidrag. Vi behöver ha en diskussion om det här projektet ligger inom ramen för våra prioriteringar, eftersom fonden har begränsade medel.
Sylvia Simma menar att kommer det in ytterligare en begäran om medel så ska Samefonden också behandla en sådan ansökan, även om det blev nej vid ett tidigare tillfälle.

 

Jägareförbundet kritiskt

Birgitta Isaksson, ordförande för Jägareförbundet i Norrbotten, tycker det är mycket märkligt att länsstyrelsen och Region Norrbotten beviljar skattemedel till ett projekt som har utgångspunkt i att flera samebyar omfattas av Girjasdomens principer. Hon menar att Region Norrbotten och länsstyrelsen borde gjort som Samefonden och nekat pengar till projektet eftersom regeringen ska utreda rennäringslagstiftningen, där frågan om fjälljakten och förvaltningen kommer att ingå.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram