Jakt och fiske stoppas av Girjas sameby under våren. Foto: Lars-Henrik Andersson

Girjas stänger populära jaktområden i fjällen

Girjas sameby har stängt fyra populära jakt- och fiskeområden fram till sista maj. I Kiruna är jägarna besvikna.

Girjas sameby fick av Högsta domstolen, HD, ensamrätt att upplåta småviltsjakten och fisket inom sitt område i Kirunafjällen. Marken tillhör staten. Men HD ansåg att samebyn, genom urminnes hävd, har en större rätt än länsstyrelsen att upplåta småviltsjakten. 

Samebyn säljer därför numera jakt- och fiskekort via portalen Natureit. Där kan jägare och fiskare bosatta i Norrbotten köpa dygns- och årskort. Nu har de populäraste områdena för pimpelfiske och ripjakt stängts. Jakt- och fiskeförbudet gäller fram till sista maj. 

Behöver större områden

Samebyn anger som skäl till stängningen att den har en stor del av renhjorden uppe på fjället den här vintern på grund av rådande betesförhållanden i skogslandet. Samebyn menar att renarna behöver större områden att sprida ut sig på när de söker föda på fjället. Utöver det behöver renarna kunna färdas mellan betena, förklarar samebyn i en text på Natureit. 

”Vintern är den mest kritiska tid för renen (och alla andra djur) då de behöver all energi till att överleva. Den senaste blidan/milda vädret gjorde att vissa delar av betet ’låste sig’ och gör att ytorna där det fortfarande finns bete är begränsat och ytterst känsligt för störning.”

Besvikna

Därför beslutade samebyn att tills vidare avlysa jakten och fisket i områdena. 

Girjas skriver även att förändringar i restriktionerna kan förekomma beroende på väder och betesförhållanden. 

Jägare i Kiruna är dock besvikna över stängningen. 

– Den här avlysningen visar vad löftet om att lokalbefolkningen inte ska drabbas när en sameby får förvalta jakt och fiske är värda. Det här är ett av lokalbefolkningens mest populära pimpelfiskeområden som nu stängs av för en hel säsong. Om avlysningen beror på låst bete i år, hur kommer det att se ut kommande år? Det här kanske är det nya ”normala” vad gäller våra vintrar i skog och fjäll, säger Birgitta Isaksson, jägare från Kiruna och ledamot i Svenska Jägareförbundets förbundsstyrelse. 

Hon fortsätter: 

– Det här är en fingervisning om vilka följderna kan bli längs fjällkedjan om samebyarna får rättigheterna, så som renmarksutredaren vill att det ska bli. 

– Jag har hört att det har varit en del på sociala medier. Men för oss finns det inga alternativ. Vi har ingen annanstans att ta vägen med renarna, säger Ingemar Blind till SVT Norrbotten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev