Regeringen, med landsbygdsminister Jennie Nilsson (S), backar på att förkorta ripjakten – men stoppar ejderjakten, åtminstone tills vidare. Foto: Lars-Henrik Andersson & Martin Källberg & Kjell-Erik Moseid

Regeringen: Ingen jakt på ejder

Jakt på ejder ska tills vidare upphöra i avvaktan på en förvaltningsplan. Ändringarna träder i kraft den 15 juli 2021. Samtidigt backar regeringen om jakttiderna på ripa.

Regeringen har idag beslutat att allmän jakt på ejder tillsvidare ska upphöra.

Enligt regeringen har ejderpopulationen minskat kraftigt under senare år.

”Som en följd av Sveriges internationella åtagande behöver det finnas en åtgärdsplan som möjliggör en adaptiv jaktförvaltning av arten. En sådan plan håller på att tas fram, men regeringen anser att jakten bör upphöra i avvaktan på att en beslutad åtgärdsplan och förvaltningsplan finns på plats”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Sjöfågelstam i spillror – predatorer gör rent hus i Ålands skärgård

– Ejderpopulationens minskning är oroande. Regeringen är samtidigt medveten om att ejderjakt bedrivits under lång tid och har ett kulturellt värde, framförallt i den svenska skärgårdsmiljön. Regeringen har därför för avsikt att återigen tillåta jakt på ejder när det finns en beslutad åtgärdsplan som möjliggör detta, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

 

”Tagit del av relevant kritik”

Hon menar att jakttiderna är ett stort beslut, som i helhet har en bra balans mellan alla olika intressen.

– Regeringen har tagit del av relevant kritik som riktats mot beslutet när det gäller jakttider för ripa och anser att det sammantaget finns skäl att göra justeringar, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.

Ändringen i jaktförordningen innebär att jakttiderna för ripa blir densamma som tidigare år i vissa områden och utökas i andra områden. Det kommer alltså även fortsättningsvis att vara möjligt att jaga ripa under vårvintern ovan den så kallade lappmarksgränsen. Naturvårdsverket ska i kommande regleringsbrev ges ett uppdrag om en vetenskaplig uppföljning angående hur jakt vid denna tid påverkar populationen.

 

”Del av vårt kulturarv”

Isak From (S).

– Ripjakten i Nordvästra Sverige är en viktig del av vårt kulturarv, viktig för rekreation och besöksnäring. Vi välkomnar därför och är glada att regeringen nu lyssnat på den välmotiverade kritiken inte minst från våra engagerade socialdemokratiska partikamrater i fjällkommunerna, men också jägare, samebyar och besöksnäringens kritik mot de förkortade jakttiderna på ripa, säger riksdagsledamoten Isak From, som även är ordförande för Socialdemokraterna i Västerbotten.

Han fortsätter:

– Det är mycket bra att regeringen tagit ett nytt beslut och gör två nödvändiga korrigeringar i jakttiderna. Jakt på ejder kommer att pausas i väntan på en förvaltningsplan med möjlighet till jakt efter en ny åtgärdsplan kommit på plats i syfte att minska ejderpopulationens sårbarhet, säger Isak From, ordförande Socialdemokraterna i Västerbotten.

 

”Jägarna tar ansvar”

Peter Eriksson. Foto: Martin Källberg

– Alla vet att ejdern minskar. Men jakten påverkar inte beståndet. Jakttrycket har även på frivillig väg reducerats mycket mer än vad stammen har minskat. Jägarna tar alltså redan ansvar för ejderpopulationen. Beslutet är med andra ord en symbolhandling som inte ger någon effekt på ejderbeståndet, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Peter Eriksson på förbundets hemsida.

Förslag om jaktförbud hotar urgamla traditioner

Peter Eriksson menar att kustjakt är viktig för många i kustlandskapen och har ett stort jaktkulturellt värde.

– Den enda ljuspunkten är att regeringen ämnar återinföra ejderjakten så fort det finns en internationell förvaltningsplan på plats. Men detta skapar oro i jägarleden. Vi vet inte vad förvaltningsplanen kommer innehålla. Det rör sig om en väldigt kort paus. Pausen är med andra ord helt onödig och helt verkningslös, säger Peter Eriksson.

I Danmark fälls 25.000 ejdrar

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev