Foto: Kjell-Erik Moseid

I Danmark fälls 25.000 ejdrar

Premium

I Danmark, med sina många öar och många mil kust, har sjöfågeljakten större betydelse än i Sverige. Danska jägare fäller cirka 25.000 ejdrar årligen. Sedan några år tillbaka jagas endast gudingar.

I Sverige föreslår Naturvårdsverket att ejderjakten förbjuds helt. I Danmark har man också noterat att ejdern minskar i antal, men där har man istället för ett totalförbud tagit fasta på den sneda könsfördelningen.

– Från att ha varit 60 procent hanar och 40 procent honor, utgör hanfåglarna nu 70–80 procent av ejderpopulationen. Sedan 2016 jagar vi därför enbart hanar, säger Niels Henrik Simonsen, jaktvårdskonsulent på Danmarks Jägareförbund, med sjöfågeljakten som specialitet.

 

Betyder mycket

Niels Henrik Simonsen menar att ett jaktförbud på ejder i Sverige inte har någon effekt på populationen. Foto: Danmarks Jägareförbund

Niels Henrik Simonsen berättar att sjöfågeljakten betyder mycket för de danska jägarna. Inte minst är jakten på ejder en kulturbärare med långa traditioner. Jakten bedrivs över vettar från land. Den extrema jakten i Vadarhavet längs Jyllands västkust där jägarna står ute bland vågorna är också omtalad.

– Men den vanligaste jakten sker från båt, ute till havs. Där fälls de flesta av de cirka 25.000 ejdrar som de danska jägarna bärgar varje år, säger Niels Henrik Simonsen.

I Danmark reagerade man på att ådorna blev färre redan i början av 2000-talet, då jakttiden på honor kortades jämfört med tiden då hanfåglarna var lovliga.

– Honorna är utsatta för ett hårt tryck av predatorer under häckningstiden. Det är en förklaring till den skeva könsfördelningen, säger Niels Henrik Simonsen.

 

Alfågel och sjöorre

Liksom i Sverige pågår i Danmark en översyn av jakttiderna. Och precis som här ligger förslag om att förbjuda bort jakt på vissa arter helt, även om inte ejder är bland de föreslagna.

– Alfågel, sjöorre och taffeland, den som på svenska heter brunand, försvinner med stor sannolikhet som jaktbara arter, säger Niels Henrik Simonsen.
För de danska jägarna för vilka sjöfågeljakten är så viktig, är det inte särskilt goda nyheter och förslaget är inte populärt.

– Samtidigt är det tydligt att populationerna är minskande, så en viss förståelse finns det, även om jägarna inte är glada när man helt förbjuder jakten, säger Niels Henrik Simonsen.

 

Som i grannlandet?

Vad säger då den danske sjöfågelexperten om det föreslagna svenska jaktförbudet på ejder? Där avskjutningen de senaste åren pendlat runt 1.000 fåglar.

– Med ett sådant litet uttag har jakten knappast någon betydelse på ejderbeståndet. Man skulle ju kunna tänka sig att för att kunna behålla någon liten jakt man i Sverige gör som i Danmark, och har jakttid endast på hanfåglar, säger Niels Henrik Simonsen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev