Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S). Foto: Lars-Henrik Andersson

Ministern vill inte kommentera lokal fjälljaktsutredning

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) vill inte kommentera en lokal utredning av fjälljakten i Arjeplog. En utredning som ska bekostas av skattemedel. Detta samtidigt som regeringen ska utreda rennäringslagen i efterdyningarna av Girjasdomen.

Silvermuseet i Arjeplog vill utreda en lokal förvaltning av fjälljakten inom Arjeplogs kommun. Initiativet till projektet kommer från fem samebyar i Arjeplog och projektet drivs av Silvermuseets forskningsinstitut.

Region Norrbotten och länsstyrelsen har sagt ja till finansiering. Samefonden sa dock nej och hänvisade bland annat till att frågan om fjälljakten, med anledning av Girjasdomen, ska utredas av regeringen.

Jägareförbundet är kritiskt och menar att staten finansierar ett projekt som kan förekomma och försvåra regeringens utredning av rennäringslagstiftningen.

Riksdagspolitiker ifrågasätter lokalt projekt om fjälljakten

Riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD) har också varit kritisk till Silvermuseets projekt och lämnade in en skriftlig fråga till landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) i ärendet och han har nu fått svar:

”Rennäringslagstiftningen är från 1971 och behöver bland annat anpassas till dagens samhällsstruktur och Högsta domstolens dom i Girjasmålet. Regeringen kommer att tillsätta en utredning för översyn av rennäringslagstiftningen och arbetet med framtagandet av utredningsdirektiv pågår.”

 

Vill inte föregripa

Vidare skriver Jennie Nilsson:

”Jag vill varken föregripa Regeringskansliets beredning av direktiven eller den kommande utredningens arbete. Varje myndighet är självständig i sin hantering av ärenden och som minister ska jag inte kommentera enskilda ärenden.”

Region Norrbotten delar ut skattepengar för att utreda fjälljakten

Kjell-Arne Ottosson (KD).

Kjell-Arne Ottosson tycker det är mycket oroande att både Region Norrbotten och länsstyrelsen i Norrbotten beviljat offentliga medel till ett projekt som bygger på antagandet att samebyar överlag förmodas ha samma rättigheter som Girjas sameby. Han menar att Högsta domstolen varit tydlig med att domen gäller för en specifik sameby, inte fler.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev