Regeringen förbereder nu en utredning för att slippa fler rättsprocesser i framtiden liknande Girjasmålet. Foto: Lars-Henrik Andersson

Regeringen förbereder utredning av samerättsliga frågor

Premium

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) delar Justitiekanslerns, JK, uppfattning att tvisten mellan staten och Girjas sameby inte borde ha avgjorts i en rad domstolsprocesser. Nu förbereds en utredning vad gäller de samerättsliga frågorna.

Svensk Jakt har tidigare berättat om att både nuvarande JK Mari Heidenborg och förra JK Anna Skarhed anser att frågan om samiska rättigheter är en fråga för politiken och inte domstolarna.

JK: Girjasdomen kan få politiska följder

Så har sade Mari Heidenborg till Svensk Jakt när Högsta domstolen, HD, presenterade domen i Girjasmålet i januari:

– Från politiskt håll måste man nog ta sig en funderare över konsekvenserna och hur de ska hanteras.

 

Ingen hemlighet

Förra JK Anna Skarhed gjorde i en intervju med Svensk Jakt redan för två år sedan ingen hemlighet av att tvisten mellan Girjas sameby och staten blottat ett behov av att politikerna måste gå in och ser över hela frågan, rennäringsförordning med mera.

JK om Girjasmålet: Dags för politikerna att lösa frågan

Och nu verkar regeringen ha lyssnat till kritiken.

I början av mars ställde Svensk Jakt en fråga till landsbygdsminister Jennie Nilsson om vad regeringen planerar i efterdyningarna av Girjasdomen. Svaret vi fick löd:

”Högsta domstolens beslut i målet om Girjas och domstolens generella konsekvenser för upplåtelse av småviltjakt och fiske analyseras före närvarande inom regeringskansliet. Jag förväntar mig att gällande lagstiftning i första hand kommer att behöva utredas.”

 

Förbereder utredning

I helgen publicerade även Dagens Nyheter ett reportage om Girjasmålet och där framförde återigen JK kritik mot att samiska rättighetsfrågor, exempelvis det som Girjasmålet handlade om, inte borde avgöras i rättsprocesser.

– Ministern delar bilden om att frågan inte bör avgöras i en rad domstolsprocesser. Vi är i färd med att analysera domen i regeringskansliet och förbereder utredningsdirektiv, säger landsbygdsminister Jennie Nilssons pressekreterare Simon Andersson till Svensk Jakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev