Om Kristdemokratiska riksdagsledamöter får som de vill blir det enklare att förvara vapen hos annan, samtidigt som jakten på skarv utökas. Foto: Kristoffer Pettersson & Martin Källberg

Jakt med harpun bland KD:s motioner

Premium

Rovdjur, vapen och säl är aktuella i Kristdemokraternas jaktmotioner till riksdagen i höst. Och något så udda som jakt med harpungevär.

Under riksdagens allmänna motionstid har det även lämnats in motioner med fokus på jakt. I ett antal artiklar speglar Svensk Jakt vad riksdagspolitikerna vill med jakten.

 

Att tillåta undervattensjakt, så kallad UV-jakt, är ett förslag som i varje fall Svensk Jakt inte tidigare uppmärksammat i jaktrelaterade motioner från riksdagspolitkerna.
Kristdemokraten Magnus Berntsson vill att UV-jakt ska få bedrivas också i Sverige. I motionens motivering konstaterar han att det är tillåtet att jaga (sic) fisk i stora delar av världen, inklusive våra nordiska grannländer.

Ingen licens

Fiske med ljuster och andra redskap som genomborrar fisken från utsidan är emellertid förbjuden i Sverige och Polismyndigheten beviljar inte licenser för harpungevär.
”Om våra nordiska grannländer kan ha regler som tillåter UV-jakt borde det vara möjligt att undersöka om det går att hitta någon fungerande reglering av detsamma i svenska vatten”, skriver Berntsson i sin motion.

Säl och skarv

I övrigt känns de fyra övriga jaktmotionerna från Kristdemokraterna igen. Roland Utbult föreslår att reglerna för skyddsjakt på säl lättas upp. Han vill också utreda förutsättningarna för allmän jakt på säl.
Lili André har ett liknande budskap i sin motion, då hon föreslår utökad jakt på säl och skarv, samt att förbudet mot handel med sälprodukter ska undanröjas.

Vapen hos annan

Kjell-Arne Ottosson, som efter valet tillträtt som vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, föreslår att det ska bli enklare att förvara vapen hos annan. Till exempel i föräldrahemmet där det redan finns licenspliktiga vapen.
”I många fall kan det till och med vara så att tillsynen är bättre i till exempel föräldrahemmet då den egna bostaden under långa tider kan vara utan tillsyn på grund av jobb på annan ort eller liknande. Möjligheten till vapenförvaring utanför den egna bostaden bör därför, inte minst av säkerhetsskäl, utredas”, skriver Ottosson i motionen.

Färre vargar

Att vargstammen är större än riksdagen beslutade om 2013, det vill säga mellan 170 och 270 djur är både ett demokratiskt problem och ett problem för människor på landsbygden, skriver Mathias Bengtsson som vill se en minskad vargstam, där han tar Dalarna som exempel på vilka bekymmer en tät vargstam orsakar:
”I Harbergets älgskötselområde i Dalarna ställdes höstens älgjakt på 23.000 hektar in, då vargnärvaron i området helt ödelagt årets möjlighet till älgjakt. Det är inte bara själva jagandet som ställs in, utan för de som jagar handlar älgjaktsveckan om kultur, naturupplevelser, friskvård, gemenskap och minnen för livet”, skriver Mathias Bengtsson i sin motion.

 

Läs om de övriga partierna här

Sverigedemokraterna: Regionalt jaktbestämmande och tak för vargstammen

Miljöpartiet: Fler viltarter i naturen

Socialdemokraterna: Ändra älgförvaltningen och sänk vargstammen

Liberalerna: Vill se ny modell vid rovdjursskador

Centerpartiet: Utred jaktlagen och sänk vargstammen

Moderaterna: Rovdjur och vapen engagerar moderater i riksdagen

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev