Skinn från rovdjur som fälls under skyddsjakt ska tillfalla jakträttsinnehavaren, som en symbolisk ersättning för det arbete det innebär att jaga dessa djur, anser liberalen Lina Nordquist i en motion. Foto: Kristoffer Pettersson

Liberal vill se ny modell vid rovdjursskador

Premium

Lina Nordquist är den liberal som under motionstiden engagerat sig i jaktrelaterade frågor, med två motioner som berör rovdjur.

Under riksdagens allmänna motionstid har det även lämnats in motioner med fokus på jakt. I ett antal artiklar speglar Svensk Jakt vad riksdagspolitikerna vill med jakten.

 

I motionen Statens ansvar för rovdjursskador föreslår Lina Nordquist att en utredning av skadorna som rovdjuren orsakar ska tillsättas.
Forskning visar att avslagen på ansökningar om utbetalningar är oproportionerligt många i län med hög rovdjursförekomst, och motionären efterlyser en likabehandling över landet.

Statens vilt

Staten behöver ta ansvar för statens vilt, skriver motionären. Särskilt mot bakgrund av att staten uppmanar till lantbruk genom den nationella livsmedelsstrategin och till jakt med hund genom jaktförordningens regelverk för viltvård.
Lina Nordquist vill att regeringen utvärderar kostnaderna för rovdjursskador och föreslår att en ny ersättningsmodell övervägs.

Skinn till jägare

I motionen Skinn till jägare och samebyar vid skyddsjakt uppmärksammar Lina Nordquist det orimliga i att stora rovdjur som fälls vid skyddsjakt förstörs av staten.
Under licensjakt tillfaller skinn jakträttsinnehavaren, men vid skyddsjakt är det andra regler som gäller.
”Skytten ägnar omfattande tid åt uppgiften, riskerar sin hunds liv och hälsa och får ingen ersättning. Efter skyddsjakt bränns oftast kroppen av SVA.
Rimligare vore om skinnet efter fällt vilt efter beslut från länsstyrelsen tillföll jakträttsinnehavaren, i likhet med licensjakten. Länsstyrelsen har överlag inget intresse av fällda rovdjur, så ofta skulle denna symboliska ersättning tillfalla skytten eller samebyn”, skriver Lina Nordquist i sin motion.

 

Läs om de övriga partierna här

Sverigedemokraterna: Regionalt jaktbestämmande och tak för vargstammen

Miljöpartiet: Fler viltarter i naturen

Socialdemokraterna: Ändra älgförvaltningen och sänk vargstammen

Centerpartiet: Utred jaktlagen och sänk vargstammen

Kristdemokraterna: Jakt med harpun bland KD:s motioner

Moderaterna: Rovdjur och vapen engagerar moderater i riksdagen

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev