Enligt Förvaltningsrätten i Falun var det rätt av polisen att omhänderta Karl Hedins vapen. Foto: Jan Henricson

Förvaltningsrätten: Rätt att omhänderta Hedins vapen

Förvaltningsrätten i Falun avslår företagaren Karl Hedins begäran om att få tillbaka sina vapen som polisen tidigare omhändertagit.

Sven Severin.

– Jag blev mycket överraskad över domen och tycker beslutet är felaktigt. I domen finns det ju inga skäl till beslutet som vi kan argumentera mot, säger Hedins advokat Sven Severin.

I samband med att Karl Hedin och de andra männen i den så kallade ”jakthärvan” i Västmanland greps den 26 oktober och senare häktades så beslagtogs Hedins vapen.

Karl Hedin vände sig senare till Svea hovrätt och begärde att beslaget skulle hävas.

Dagen innan frågan skulle behandlas i hovrätten lyssnade åklagaren Lars Magnusson med sina egna hörlurar igenom ljudfilerna från den hemliga telefonavlyssning som polisen gjort av Hedins telefon vilket var en del av bevisningen mot honom.

Resultatet blev att åklagaren kunde konstatera att Hedin inte skjutit någon varg den 26 oktober.

Därmed motsatte sig inte längre åklagaren att beslaget av Hedins vapen hävdes vilket också blev Svea hovrätts beslut.

 

Överklagades

Men i stället fattade polisen i region Bergslagen beslut följande dag, den 28 juni, att interimistiskt omhänderta Hedins vapen och det är det beslutet som har överklagats till Förvaltningsrätten i Falun.

I sin inlaga till förvaltningsrätten går advokat Sven Severin igenom samtliga punkter där Hedin varit misstänkt och på punkt efter punkt konstaterar han att de ursprungliga misstankarna fallit.

I stället menar nu åklagare Lars Magnusson att Hedin försökt jaga varg under den knappa timme han vistades ute i skogen, dock utan framgång.

– Den misstanken är helt grundlös och Karl Hedin har ju inte ens blivit delgiven misstanken och inte heller blivit förhörd om den, säger advokat Sven Severin.

 

Misstankeregistret

Av förvaltningsrättens dom går det dock inte att avgöra hur rätten har resonerat.

”Det Karl Hedin framfört och bifogat samt det som i övrigt förevarit i målet ger inte förvaltningsrätten anledning att göra någon annan bedömning än den Polismyndigheten gjort i sitt beslut”, skriver rätten.

Polisens beslut bygger på det så kallade misstankeregistret där dock flera av misstankarna redan är avförda, enligt advokat Sven Severin.

– Det är svårt att argumentera mot en dom där inte förvaltningsrätten för fram några argument. Men vi kommer att gå vidare till kammarrätten med det här, säger Sven Severin.

 

Leif Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev