Efter att Svea Hovrätt hävt beslaget av jaktbrottsmisstänkte Karl Hedins vapen omhändertar Polisregion Bergslagen samma vapen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Efter hävt beslag – Polisen omhändertar Hedins vapen

Turerna i jaktbrottshärvan i Västmanland snurrar allt snabbare.
Den 27 juni beslutade Svea Hovrätt att beslaget av företagsledaren Karl Hedins vapen skulle hävas, men dagen efter går i stället Polisregion Bergslagen in och omhändertar samma vapen.
– Vi kommer naturligtvis att överklaga beslutet, säger Karl Hedins advokat Sven Severin till Svensk Jakt.

Det var efter ett avlyssnat telefonsamtal den 26 oktober i fjol som Polisens NOA-styrka (nationella operativa avdelningen) slog till mot företagsledaren Karl Hedin och fyra andra män, som misstänktes för olika grader av jaktbrott.

Karl Hedin har upprepade gånger tillbakavisat åklagarens uppgifter och hävdar att misstankarna är ogrundade. Istället för att jaga hade han tillsammans med en 28-årig anställd åkt ut i skogen norr om Virsbo för att kontrollera om det fanns varg i området, vilket det hade ryktats om. Orsaken var att man följande dag skulle jaga älg med löshund och därför var det viktigt att veta om det fanns risk för vargangrepp mot någon av hundarna.

Under den knappa timme som de båda männen befann sig i skogen ringde Karl Hedins syster och enligt Hedin skämtade de med varandra, bland annat då han nämnde ordet ”gråben”.

 

Avlyssning startskottet

Då Polisen avlyssnade samtalet blev det startskottet till ett polistillslag där Karl Hedin och fyran andra män greps och senare häktades. Bland annat satt Karl Hedin häktad med fulla restriktioner i 31 dagar.

Kammaråklagare Lars Magnusson begärde också att Hedins vapen skulle beslagtas.

Under utredningens gång har brottsmisstanke efter brottsmisstanke fallit och för en tid sedan begärde Karl Hedin att Svea Hovrätt skulle häva beslaget av hans vapen.

 

Ändrade ståndpunkt efter lyssning

Tidigare hade kammaråklagare Lars Magnusson motsatt sig att beslaget skulle hävas. Men dagen innan förhandlingen i Svea Hovrätt lyssnade han igenom Polisens inspelningar med sina egna hörlurar, ”…sådana där som popartister har… som han uttryckte det, och då framkom det att det inte hade skjutits någon varg under den timme Hedin och 28-åringen vistades i skogen.

Därför motsatte sig inte längre kammaråklagaren att Svea Hovrätt hävde beslutet om att beslagta vapnen.

Följande dag tar i stället Polisregion Bergslagen beslut om att omhänderta Hedins vapen.

– Det är mycket märkligt att Polisregion Bergslagen, som inte har någon insyn i utredningen och därför inte känner till hur bräcklig bevisning mot min klient är, väljer att ta det här steget, säger Karl Hedins advokat Sven Severin till Svensk Jakt.

Leif Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev