Trots att han nu (tack vare sina privata hörlurar) har konstaterat att ingen varg sköts, så släpper inte kammaråklagare Lars Magnusson misstankarna mot Karl Hedin. Foto: Marie Gadolin

Bättre hörlurar tips till polisen

På torsdagen beslutade Svea Hovrätt att beslaget av Karl Hedins vapen skulle hävas. Anledningen är att kammaråklagare Lars Magnusson inte längre tror att Hedin sköt en varg den 26 oktober i fjol.

– Jag har lyssnat på bandinspelningen igen med mina privata hörlurar, som är sådana där som popartister har, och då framgår det att någon varg aldrig skjutits, säger åklagare Lars Magnusson.

Misstankarna mot industriledaren Karl Hedin samt fyra andra män om jaktbrott grundade sig från början på en hemlig källa samt hemlig telefonavlyssning av bland annat Karl Hedins telefon.

 

Ylande varg

Den 26 oktober var Karl Hedin tillsammans med en anställd ute i skogen norr om Virsbo och lyssnade efter vargtjut.

Man hade fått uppgifter om att varg ylat i området och eftersom man skulle jaga älg med löshund följande dag ville man undersöka om det fanns varg i markerna.

Genom att kolla mobilmasterna i området har polisen kunnat konstatera att besöket i skogen varade en knapp timme runt klockan 12 på dagen.

 

Telefonen avlyssnades

Under tiden i skogen ringde Karl Hedins syster till honom och eftersom hans telefon var avlyssnad av NOA-polisen så spelades samtalet in och det är den inspelningen som legat till grund för misstankarna om att en varg sköts den 26 oktober.

Men nu har alltså kammaråklagare Lars Magnusson lyssnat på inspelningen med sina privata hörlurar och då kommit fram till att någon varg aldrig skjutits.

– I den utskrift som jag fått från polisen står det på vissa ställen ”ohörbart” men när jag lyssnar med mina privata hörlurar så går det att höra vad som sägs. Sådana hörlurar skulle polisen ha, säger Lars Magnusson.

 

Förgiftning

Av de misstankar som från början omfattade illegal jakt på kungsörn, lo och varg, jakt med lapptyg och förgöring (att gift skulle ha lagts ut i naturen för fem år sedan) är det inte så mycket som kvarstår.

Misstankarna om förgöring byggde på uppgifter från ”en hemlig källa” men denna källa har nu i flera brev till kammaråklagare Lars Magnusson tagit tillbaka alla sina tidigare påståenden.

 

Så om ingen varg dödades den 26 oktober återstår bara misstankarna om förgöring?

– Nej jag vill understryka att Hedin fortfarande är misstänkt för jaktbrott den 26 oktober även om ingen varg sköts. Man behöver inte döda ett djur för att begå ett jaktbrott, utan det är vilket uppsåt man har, säger kammaråklagare Lars Magnusson.

 

Leif Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev