Särskilda åklagarkammaren lägger ner förundersökningen riktad mot polis och åklagares agerande under utredningen av företagsledaren Karl Hedin. Foto: Mostphotos

Chefsåklagaren: Inga fel i polis och åklagares agerande

Den särskilda utredningen om misstänkt tjänstefel i samband med jakthärvan i Västmanland läggs ner. Chefsåklagare Martin Tidén har inte funnit några fel i polisens eller åklagarmyndighetens utredning riktad mot företagsledaren Karl Hedin.

Industrimannen Karl Hedin greps den 26 oktober förra året, bland annat misstänkt för grovt jaktbrott kopplat till jakt på varg. Han häktades efter några dagar och som stöd för tvångsåtgärden fanns främst en bandupptagning från en hemlig telefonavlyssning. I ett samtal med sin syster har Karl Hedin samma dag som han greps angett att han under samtalet var ute för att titta efter ”gråben”.

Långt senare konstaterade åklagare Lars Magnusson att utskrifterna från det bandade samtalen inte stämde med inspelningen. Försvaret har begärt att få ta del av bevismaterialet, men har vägrats den möjligheten.

 

Krävde utredning

I det läget agerade Karl Hedins advokat Sven Severin och kontaktade både NOA:s ledning, riksåklagaren och rikspolischefen. Det ledde fram till den nu avslutade utredningen.

I en kommentar till tidningen Expressen säger chefsåklagare Martin Tidén vid Särskilda åklagarkammaren att förundersökningen läggs ner. Ett förhör har hållits och handlingar i ärendet har begärts in från tingsrätten i Västmanland och Svea hovrätt. Utredaren har lyssnat på de inspelade mobilsamtal som ledde fram till häktningen av Karl Hedin.

– Jag har kommit fram till att ingen i förundersökningen angående grovt jaktbrott har, i de delar som jag prövat i min utredning, begått tjänstefel. Jag väljer därför att lägga ned förundersökningen, säger chefsåklagare Martin Tidén till Expressen.

 

Fortfarande misstänkt

Advokat Sven Severin, säger i en kommentar att man kommer att begära överprövning av Särskilda åklagarkammarens beslut.

– Vi vill själva kunna konstatera vad som kan höras och inte höras. Det har varit så mycket konstigheter i den här utredningen, säger Sven Severin.

Karl Hedin är inte längre misstänkt för att ha skjutit en varg den 26 oktober förra året.

Däremot kvarstår misstankar om förberedelse till grovt jaktbrott.

Karl Hedin nekar till alla anklagelser.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev