söndag 4 december

Opinion

Naturvårdsverket anser att det är dags att införa licensjakt på bland annat gråsäl. Men nu protesterar Naturskyddsföreningen. Foto: Tero Niemi

Ibland behövs det enligt Naturskyddsföreningen en bild på en sälunge för att nå önskat resultat. Foto: Tero Niemi

Debatt: ”Ibland behövs en rejäl portion aktivism”

Naturskyddsföreningen är en folkrörelse med en vision om en hållbar framtid på en planet. I det arbetet är fakta och forskning lika viktigt som aktivism och engagemang – här finns helt enkelt ingen motsättning.

Debattartikel på Svenskjakt.sePublicerad 6 april 2020 - 06:15

Den fristående debattören Mats S Johansson påstår i en debattartikel på Svenskjakt.se att Naturskyddsföreningen har förfallit till att driva aktivism, spela på känslor och göra namninsamlingar. Förlorarna, enligt Johansson, är klimatet och den biologiska mångfalden.  Naturskyddsföreningen beklagar att han missuppfattat hela vår text och dessutom felciterar oss.

För att minska smittspridningen av coronaviruset är det många som nu håller sig hemma mer än vanligt. Mot bakgrund av den ovanliga situationen, publicerade Naturskyddsföreningen nyligen en nybörjarguide för aktivism på nätet med tips på hur miljöengagemang kan bedrivas hemma från soffan.

De här tipsen verkar ha fått bägaren att rinna över för debattören Mats S Johansson som påstår att initiativ av det här slaget får motsatt effekt i klimatarbetet.

 

Ett hopkok

I inledningen av sin argumentation säger sig Johansson citera Naturskyddsföreningen. Det är bara det att citatet är ett hopkok av begrepp som ryckts helt ur sitt sammanhang. Det ger en felaktig bild och gör resonemangen ovidkommande.

Johansson påstår att Naturskyddsföreningen hellre värvar medlemmar med hjälp av bilder på sälungar än att uppriktigt försöka rädda Östersjön – att fakta och forskning får stå tillbaka för aktivism och känslor. Naturskyddsföreningen är en folkrörelse med en tydlig vision om en hållbar framtid på en frisk och levande planet. I det arbetet är fakta och forskning lika viktigt som aktivism och engagemang – här finns helt enkelt ingen motsättning.

 

Rejäl portion aktivism

Ett par exempel: I fjol stoppades EU:s subventioner av palmolja i biodiesel – en jätteseger för klimatet och ett resultat av bland annat en stor namninsamling genomförd av Naturskyddsföreningen och våra europeiska systerorganisationer.

Förra året slog Naturskyddsföreningens Klädbytardag rekord – på en enda dag bytte 58.000 bytte plagg ägare. Det kunde ske tack vare våra engagerade medlemmar och understryker vikten av hållbar konsumtion.

Vi har alltså flera viktiga roller att spela. Samtidigt. Däribland att nå ut till medmänniskor som, liksom vi, vill bidra till en grönare framtid. Då kan det ibland behövas en rejäl portion aktivism, en bild på en sälunge eller en namninsamling. Olika frågor kräver olika arbetssätt och metoder.

Att genom engagemang aktivera sig och försöka få med fler på tåget mot framtidens hållbara och moderna samhälle ser Naturskyddsföreningen som en av förutsättningarna för att klara miljömålen och säkra våra barns framtid.

 

Louise Karlberg

Chef skog- och naturvård

Naturskyddsföreningen

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget