onsdag 24 april

Opinion

Att kommuner i Sverige ger Naturskyddsföreningen förtäckta bidrag i form av skattemedel är som ett slag i ansiktet på de som kämpar för att producera mat och hålla landskapet öppet och landsbygden levande, skriver debattören. Foto: Martin Källberg

Debatt: ”Nu har Naturskyddsföreningen nästlat sig in i kommunerna”

Rovdjursangrepp för lantbrukare, fårskötsel och hundägare har blivit en skrämmande vardag och som kan resultera i att vissa gröna näringar inte längre klarar sig ekonomiskt. Samtidigt använder kommuner i Sverige skattemedel till förtäckta bidrag till Naturskyddsföreningen, som motarbetar all jakt på rovdjur.

I veckan som var fick medborgarna i Sala kommun beskedet att kommunen numera kräver att det lokala energibolaget Sala Heby energi, SHE, måste använda sig av det av Naturskyddsföreningen påhittade Bra miljöval inför nya elavtal med kommunen.

Givetvis är detta inte gratis utan kostar några hundra tusen kronor, vilket gav som resultat att SHE förlorade sin upphandling gentemot sina ägare.

Tveksam organisation

Anmärkningsvärt är också att Sala kommun varit med och fattat beslut om nya miljöinvesteringar inom SHE där bolaget nu ligger i framkant i sitt miljöarbete.

Min uppfattning är att det är helt befängt att en kommun ställer ett sådant krav, som förmedlar medborgares skattepengar vidare till en tveksam organisation, samt att det egna bolaget SHE påverkas så negativt.

Fördröjer jakter

Naturskyddsföreningen, som genom sina sena överklagningar till våra domstolar av demokratiska fattade beslut, försöker på det viset fördröja jakter med förhoppningen att de inte kan genomföras.

Detta är en metod som har drabbat och påverkat oss jägare under många år. Vargjakt, lodjursjakt och björnjakt kan nämnas i sammanhanget.

Att Naturskyddsföreningen sedan önskar att vargstammen ska uppgå till minst 1.200 individer i Sverige är anmärkningsvärt, då riksdagen beslutat om att vargstammen skall vara mellan 170 till 270 individer.

 

”Hindrar jakt Naturskyddsföreningen att bry sig om fjällräven”

Skattepengar flyger

Det jag anser vara extra flagrant i detta fall är att Sala kommun ställt kravet på Bra miljöval efter höstens val då det blev ett maktskifte och där Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är den nya majoriteten.

Att Miljöpartiet med ett mandat i kommunfullmäktige lyckades sälja sig, ser kommunens invånare nu resultatet av, skattekronorna flyger i väg till miljöorganisationerna utan motprestation. Och detta med Centerpartiets goda minne.

Ingenstans i de kommunala dokumenten samt i lagen om offentlig upphandling kan jag finna att det krav som kommunalrådet hänvisar till, att Bra miljöval måste användas, existerar.

Detta är enligt mig bara ett politiskt spel för att erhålla makten och är troligen på samma sätt som Miljöpartiet fick styra över Sveriges energipolitik i förra mandatperioden.

 

Naturskyddsföreningen: ”Vi håller oss till fakta om lodjursjakten” – Svensk Jakt svarar direkt

Påverkar förtroende

Jag blir orolig över hur detta påverkar förtroendet för våra politiker, men även för hur landets gröna näringar drabbas.

Rovdjursangrepp för lantbrukare, fårskötsel och hundägare har blivit en skrämmande vardag och som kan resultera i att vissa gröna näringar inte längre klarar sig ekonomiskt. Dessa gröna näringar som med krig i vår närhet borde få all eloge de kan få för att klara sin överlevnad samt att producera mat till befolkningen.

Att då få besked om att kommuner i Sverige ger denna organisation förtäckta bidrag i form av skattemedel är som ett slag i ansiktet på de som kämpar för att producera mat och hålla landskapet öppet och landsbygden levande.

 

”WWF och Naturskyddsföreningen krokar arm med jaktfientliga organisationer”

Nästlat sig in

Det bolag som vann upphandlingen är Skellefteå kraft. Jag undrar om medborgare i Skellefteå kommun är medvetna om att deras kraftbolag och politiska styrelse gynnar Naturskyddsföreningen med stora summor skattemedel.

Hur ser det ut i alla andra kommuner i Sverige är en annan fråga.

Hur kunde då detta ske? Troligen har Naturskyddsföreningen nu nästlat sig in i landets kommunala verksamheter och getts makt över offentliga upphandlingar.

 

Rolf-Anders Kindberg

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.