måndag 20 september

Publicerad 18 augusti 2021 - 11:50

Var noggrann vid passningen. Foto: Jan Henricson

Sju råd för att förbättra viltköttets kvalitet

Renlighet och noggrannhet vid passningen och koll på temperaturen är de viktigaste faktorerna för att minska oönskad bakterietillväxt i viltköttet.

Bockjakten är i full gång och då kan det vara bra att påminnas om hur viktigt det är med hanteringen av köttet efter skottet.

Viltmatakademin har på uppdrag av Jordbruksverket undersökt tillväxten av mikroorganismer i ett antal skjutna vilt.

Med utgångspunkt från denna undersökning så presenterar nu Viltmatakademin sju hygienråd som ger bättre kvalitet på köttet.

 

Ättika effektivt

– Utifrån studiens resultat är ett hett tips till Sveriges jägarkår att tvätta de öppna köttytorna och bukhålan med en trasa indränkt i ättika och därefter torka rent så minskar föroreningarna rejält. Ättika är det allra mest effektiva alternativet. Ett annat tips är att svedja med en gasbrännare, säger Torsten Mörner, före detta statsveterinär och ledamot i Svenska Viltmatakademin, i ett pressmedddelande.

Årets Viltdag äger rum i Blekinge fredag 20 augusti.

Viltmatakademins sju hygienråd för bättre viltkött

När du tar ut inälvorna i skogen (passningen)

  1. Häng gärna viltkroppen exempelvis i en trädgren. Om kroppen ligger på marken ökar risken för att bukhålan förorenas.
  2. Rena händer och redskap! Använd gärna plasthandskar och torka helst av kniven med en trasa sprit eller ättika.

 När köttet ska hängas

  1. Behåll skinnet på. Det minskar risken för nedsmutsning och hindrar köttytorna från att torka ut.
  2. Tvätta djurkroppens öppna köttsidor och insidan i bukhålan med en trasa indränkt i 12 procent ättiksprit. Ättika minskar risken för föroreningar avsevärt.
  3. Häng djurkroppen i ett avsvalningsutrymme under natten. Därefter i ett kylutrymme med en temperatur runt 4 grader. Vid över 10–12 grader sker snabb bakterietillväxt. Då får köttet hänga endast en kort tid och den viktiga mörningsprocessen förkortas.

Vid styckningen

  1. Var noga med hygienen. Ha rena händer, redskap och bänkar under hela styckningen. Använd gärna handskar och byt dem flera gånger!
  2. Vakuumförpacka bitarna. Det ökar både kvalitet och hållbarhet. Luftkontakt innebär risk för bakterier och uttorkning.

Källa: Viltakademin

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram