Jens Holm (V) var en av talarna vid den så kallade Rovdjursmarschen som arrangerades i Stockholm augusti 2019. Foto: Leif Andersson & Riksdagen

Riksdagsledamot förnekar samröre med extremister

– Jag har aldrig någonsin och kommer aldrig någonsin att demonstrera med extremister som tycker att det är bra när människor dör, oavsett om det är av covid-19 eller andra skäl.
Det sa Jens Holm (V) i riksdagens talarstol på torsdagen.
Men det är inte sant. Så sent som den 22 augusti 2019 deltog och talade Jens Holm i en demonstration med bland andra Hunt Saboteurs Sweden.

Det var i samband med torsdagens debatt i riksdagen om bland annat vargpolitiken och extremistorganisationer vars syfte är att sabotera jakten som Kjell-Arne Ottosson (KD) och Jens Holm (V) hamnade i en ordväxling.

– Vi såg nu när Adam Alsing dog, till exempel. Då gick en av dessa organisationer ut och hyllade det för att det var en jägare som hade dött i covid-19. Och den typen av organisationer är Jens Holm ute och demonstrerar med, sa Kjell-Arne Ottosson (KD).

 

Skärmavbild från organisationen Hunt Saboteurs Swedens Facebooksida.

Det här fick Jens Holm (V) att reagera och begära extrareplik i debatten.

– Det där var något av det grövsta jag har hört på väldigt länge. Jag har aldrig någonsin och kommer aldrig någonsin att demonstrera med extremister som tycker att det är bra när människor dör, oavsett om det är av covid-19 eller andra skäl, sa Jens Holm från riksdagens talarstol i sin replik.

 

Se replikskiftet mellan Kjell-Arne Ottosson (KD) och Jens Holm (V). Filmklipp från riksdagens webb-tv.

 

Men på den punkten överensstämmer inte Jens Holms påstående med verkligheten. För den 22 augusti 2019 deltog och talade han i den så kallade Rovdjursmarschen i centrala Stockholm. Rovdjursmarschen arrangerades av en en rad olika organisationer där de mest extrema kan sägas vara Hunt Saboteurs Sweden, Djurfront och Djurens Revolt.

Riksdagsledamöter demonstrerade med jaktsabotörer

I samband med demonstrationen gjorde Svensk Jakt en intervju med Jens Holm. Intervjun bandades och du kan lyssna på klippet här nedan.

 

Jens Holm (V) intervjuas av Svensk Jakts reporter Leif Andersson.

 

Så här svarade Jens Holm på Svensk Jakts frågor som ställdes i samband med demonstrationen.

 

• Hur ser ni inom Vänsterpartiet på var gränsen går gentemot utomparlamentariska, mer eller mindre kriminella, organisationer?

– Man ska absolut inte använda våld eller sabotage. Vi välkomnar att människor engagerar sig i samhället. Om man är jaktmotståndare är det bra att man engagerar sig i de frågorna, för demokratins skull, men man ska självklart göra det inom lagens ram.

 

• Men du har inga problem med att delta tillsammans med dem här?

– Jag vet inte vilka dom som är ….

 

• Det stod på nätet om demonstrationen och mötet, där fanns alla organisationer med.

– Jag har faktiskt inte gjort någon sådan research. Jag har blivit inbjuden att tala för rovdjuren och det gör jag mer än gärna, som vänsterpartist, sa Jens Holm.

 

Miljöpartiet var med

Rebecka Le Moine, Miljöpartiet.

Rebecka Le Moine (MP).

Jens Holm var inte heller den enda riksdagsledamoten som deltog i Rovdjursmarschen i augusti tillsammans med extremistorganisationerna.

Även Rebecka Le Moine (MP), som även hon deltog i torsdagens riksdagsdebatt om rovdjur, fanns på plats och talade vid demonstrationen vid Sergels torg den 22 augusti 2019.

 

Schlyter tog upp ämnet

Vid det aktuella tillfället rådde det inte heller någon tvekan om att i demonstrationen deltog utomparlamentariska organisationer vars arbetssätt, ur demokratisk synvinkel, kan betecknas som tvivelaktigt. Detta berördes nämligen av en av talarna vid Rovdjursmarschen, Carl Schlyter.

Förnekar samröre med extremister – digitala spår visar det motsatta

Den tidigare miljöpartisten Schlyter, numera tillhörande partiet Vändpunkt, valde i sitt anförande vid demonstrationen att adressera detta faktum – hur han som politiker kunde samarbeta med alla mer eller mindre ljusskygga organisationer som deltog:

– Vi slåss alla för livet. Men hur kan statsminister Löfven umgås med saudiska kungahuset som dödat 7.000 barn?

 

Se hela riksdagsdebatten här

Sökt Jens Holm för intervju

Svensk Jakt har sökt Jens Holm för en kommentar men inte lyckats nå honom.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev