Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson, till vänster, är kritisk mot att riksdagsledamöterna Rebecka Le Moine (MP) och Jens Holm (V) legitimerar organisationer som saboterar jakt. Foto: Martin Källberg & Leif Andersson

Politiker legitimerar jaktsabotage – Jägareförbundet kritiskt

Under gårdagen rapporterade Svensk Jakt om Rovdjursmarschen i centrala Stockholm, där två riksdagsledamöter deltog sida vid sida med organisationer som använder sabotage och våld för att genomdriva sina radikala idéer. Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson reagerar starkt på det inträffade.

– Att de här organisationerna demonstrerar har jag inga invändningar emot, det har de rätt att göra. Det jag reagerar på är att demokratiskt valda företrädare på det här sättet stöttar odemokratiska organisationer, säger Torbjörn Larsson till Svensk Jakt.

De två riksdagsledamöter som deltog och talade på Sergels torg var Jens Holm (V) och Rebecka Le Moine (MP).

 

Hör när Jens Holm (V) intervjuas av Leif Andersson.

 

I intervjun med Svensk Jakt (som finns att ta del av här) uppgav Jens Holm, som är ordförande i riksdagens Trafikutskott, att han inte hade gjort någon research på vilka organisationer som stod bakom arrangemanget.

– Det går inte att skylla på okunskap. Det var i förväg tydligt utannonserat vilka som skulle medverka. Däribland Hunt Saboteurs Sweden, en organisation som så sent som i sommar har ägnat sig åt omfattande skadegörelse genom att såga ner hundratals jakttorn över hela landet, vilket de även tagit på sig ansvaret för. Detta har rapporterats i rikstäckande medier som exempelvis Svenska Dagbladet, Aftonbladet och TT. Det är helt enkelt omöjligt att skylla på okunskap om vad den organisationen står för, säger Torbjörn Larsson.

 

De främsta måltavlorna

Lantbrukare och djurhållare är, vid sidan om jägarna, oftast de främsta måltavlorna för de här extrema organisationernas aktioner.

I en artikel i Land Lantbruk om djurrättsorganisationernas ökande aktiviteter säger Stefan Dangardt, kommissarie i polisregion Bergslagen:

– De här topparna inom organisationerna är förhärdade människor med våldskapital, och de drar sig inte för att använda grovt våld, mordbrand och liknande. Man ska inte förledas att tro att det bara är förvirrade tonåringar som sysslar med det här, även om det förstås finns sådana också.

Extremisternas våld mot jägare är ett reellt hot, enligt Jägareförbundets ordförande.

– Våra medlemmar har utsatts för sabotage, vandalism, skadegörelse och andra aktioner från de här kriminella organisationerna. Då är det mycket bekymmersamt att se hur några av våra främsta företrädare, folkvalda riksdagsledamöter, ställer sig sida vid sida med dessa organisationer och legitimerar deras aktioner, säger Torbjörn Larsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev