Aktivism har blivit terrorism. Det den utsatta djurägande familjen utsatts för kan inte sägas vara annat än ett rent helvete. Arkivbild. Foto: Mostphotos

Djurrättsaktivist åtalas för en lång rad brott

Premium

En 18-årig djurrättsaktivist åtalas för en lång rad brott vid en tingsrätt i Mellansverige. Av stämningsansökan framgår att den djurägande familj som drabbats har varit utsatta för ett rent helvete.

Djurrättsaktivisten, som var 16 och 17 år vid tiden för brotten, åtalas för olaga förföljelse, ofredande, olaga hot och förtal. Sammanlagt rör det sig om 31 åtalspunkter, varav de flesta går under rubriceringen olaga förföljelse.

Målet har ingen direkt koppling till sabotage mot jakt eller förföljelse av jägare. Men eftersom det rör sig om samma personer som utför dessa djurrättsbrott väljer Svensk Jakt att berätta om åtalet.

Den åtalade mannen som nekar till anklagelserna är eller har varit aktiv i grupperingar med antijakt på programmet.

Han var en av de aktivister som försökte sabotera vargjakten i Västmanland för två år sedan. Han deltog även vid en uppmärksammad aktion mot en jakt i Skåne hösten 2019.

 

Psykisk terror

Målet kringgärdas av stor sekretess. Den drabbade familjen lever med totalt skyddade personuppgifter. Mot bakgrund av vad som framgår i stämningsansökan är det lätt att förstå varför.

Under åtalspunkter a till v beskrivs en lång rad händelser som inte kan betecknas som något annat än psykisk terror. Det handlar om en mängd telefonsamtal med hot och kränkningar som ringts inte bara till djurägaren, utan också till familjemedlemmar och bekanta. Då har det uttalats hot om vad som ska hända om djurhållningen inte upphör.

På sin gård har familjen fått utstå ”besök” av djurrättsterrorister där den åtalade har deltagit med att hålla upp en skylt med texten ”Mördare”. Enligt åtalet har mannen skickat mängder av mejl och meddelanden med hotfullt och kränkande innehåll till familjen.

Lappar där det sägs att djurägaren plågar och mördar oskyldiga djur har satts upp på busskurer och i gångtunnlar i till gården närliggande orter. På lapparna har också djurägarens namn, adress och telefonnummer funnits med.

 

Gården skulle brännas

Enligt åtalet har också Facebook och Youtube använts för att sätta skräck i djurägaren och dennes familj, med uttalanden som att gården ska brännas och att djurägaren ska känna sig rädd.

Målet omgärdas som sagt av stor sekretess på grund av risken för att familjen ska utsättas för förnyade hot i samband med åtal och domstolsförhandlingar. Flera målsäganden benämns endast med bokstäverna NN följt av en siffra.

Mot bakgrund av det är åklagaren Mattias Glaser försiktig när han kommenterar åtalet.

– Förundersökningen är sekretessbelagd och förhandlingen i tingsrätten kommer att hållas bakom stängda dörrar, för att inte förvärra familjens situation, säger Mattias Glaser.

 

Teknisk bevisning

Mattias Glaser säger att bevisläget är gott. Annars hade han inte väckt åtal. Till stor del rör det sig om uppgifter som påträffats i samband med husrannsakan, i den misstänktes dator. Spårning av IP-adresser är en annan del i bevisningen.

Den misstänkte har inte varit häktad. Han anhölls i sin frånvaro den 15 maj förra året och greps nästa dag. Efter förhör försattes han på fri fot dagen därpå.

Mattias Glaser kan inte nu säga vad han kommer att yrka för påföljd.

– Men det är mycket allvarliga brott med fängelse i straffskalan. Rent generellt kan jag säga att påföljden brukar bli ungdomsvård och eller ungdomstjänst i det fall gärningsmannen var under 18 år när brottet begicks.

 

Listan med brott i din stämningsansökan är anmärkningsvärt lång. Den drabbade familjen har varit utsatt för något som kan betecknas som ren terror. Har du varit med om något sådant tidigare?

– Nej, det här är ganska unikt. Jag har inte sett något av den här omfattningen tidigare, säger Mattias Glaser.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev