Riksdagen har nu beslutat att vargstammen ska sänkas ner mot 170 individer. Foto: Olle Olsson

Riksdagsbeslut om lägre vargstam

Riksdagen har nu beslutat att vargstammen ska sänkas till betydligt lägre nivåer, än vad som idag är fallet. Att regeringen efterlever det så kallade tillkännagivandet som riksdagsmajoriteten avlossat är däremot tveksamt.

Svensk Jakt berättade redan när beslutet justerades i miljö- och jordbruksutskottet att det nu finns en politisk majoritet för att antalet vargar ska sänkas ner mot 170 individer.

 

Majoritet i riksdagen: Vargstammen ska sänkas kraftigt

Med röstsiffrorna 158 för, 140 emot, 1 ledamot som avstod och 40 frånvarande har utskottets förslag nu antagits av riksdagen.

Tillkännagivandet, som kan sägas vara en uppmaning från riksdagen till regeringen att återkomma med skarpa förslag, kom till efter att Centerpartiet ändrat sig, och anslutit sig till förslag om att sänka vargstammen som tidigare förts fram av Kristdemokraterna Moderaterna och Sverigedemokraterna.

 

Största problemet

Med beslutet sätter riksdagen fingret på det som är det största problemet med vargförvaltningen. Beslutet som togs med propositionen En ny rovdjurspolitik 2013 följs inte av de som har att följa det.

Riksdagsbeslutet från 2013 sa att golvet för vargstammen ska vara 170–270 individer. Naturvårdsverket har därefter höjt golvet till först 300 och sedan i praktiken till 400 vargar.

 

Med Norge

Nu anser riksdagen att den beslutade rovdjurspolitiken är det som regering och myndigheter har att rätta sig efter, och att golvet för vargstammen ska vara 170 individer.
Enligt riksdagsmajoriteten ska vargstammen också samförvaltas med Norge eftersom vargarna går mellan länderna. Totalt ska vargstammen i de båda länderna inte överstiga 230 individer, där Sverige tar ansvar för 170 av dem.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev