En majoritet av riksdagen vill sänka vargstammen mot 170 individer. Det betyder att nästan två av tre vargar ska fällas i landet för att målet ska nås, beräknat på preliminärt resultat från vinterns inventering. Foto (i hägn): Olle Olsson

Majoritet i riksdagen: Vargstammen ska sänkas kraftigt

Det finns en politisk majoritet för att sänka vargstammen mot 170 individer. Inom kort kommer riksdagen därför att rikta ett tillkännagivande till regeringen om att antalet vargar ska minska.

En majoritet i Miljö- och jordbruksutskottet har i dag, torsdag, beslutat om att vargstammen ska sänkas mot 170 individer. Bakgrunden där här gången är en kommittémotion från Centerpartiet som stöds av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Avslöjar: Centern vill inte halvera vargstammen

Centerpartiet har alltså ändrat sin tidigare ståndpunkt. för så sent som 2020 sa partiet nej till ett liknande förslag som den gången kom från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

C-politiker rasar mot Naturvårdsverkets beslut om högre vargstam

Riksdagsbeslutet från 2013 sa att golvet för vargstammen ska vara 170–270 individer. Naturvårdsverket har därefter höjt golvet till först 300 och sedan i praktiken 400 vargar.

Kristdemokrat om sänkt vargmål: ”Det känns jättebra”

En majoritet i Miljö- och jordbruksutskottet anser att den beslutade rovdjurspolitiken fortsatt ska ligga fast och att golvet för vargstammen ska ligga på 170 individer.
Dessutom vill utskottet samförvalta vargstammen med Norge eftersom vargarna går mellan länderna. Totalt ska vargstammen i de båda länderna inte överstiga 230 individer, där Sverige tar ansvar för 170 av dem, menar Miljö- och jordbruksutskottet.

Nöjd moderat efter beslut om färre vargar

Regionala förvaltningsplaner

Förutom att vargstammen ska sänkas vill utskottet även se lokalt anpassad vargförvaltning och att det därför bör tas fram regionala förvaltningsplaner för att där kunna anpassa hur många vargar det ska finnas i landets olika områden.

Naturvårdsverket om högre vargstam: ”Vi har förankrat hos Regeringskansliet”

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Liberalerna reserverar sig mot utskottets beslut.

Debatt i riksdagen blir den 12 maj. Förmodligen blir det votering i frågan först den 18 maj.

 

[totalpoll id=”182166″]

Vargstammen upp med 18 procent

På ett år har vargstammen växt med 18 procent. Det visar preliminära resultat från varginventeringen som avslutades den 31 mars.
Det preliminära resultatet visar att Sverige hade 465 vargar när den senaste inventeringsperioden inleddes.

Tillkännagivande
Ett tillkännagivande i Sveriges riksdag är ett beslut där riksdagen meddelar regeringen sin åsikt. Regeringen är inte rättsligt bunden att tillgodose ett tillkännagivande men enligt konstitutionell praxis bör utgångspunkten vara att göra det.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev