Daniel Bäckström (C) är frågande till Naturvårdsverkets beslut att hålla vargstammen långt över riksdagsbeslutet. Foto: Riksdagen & Lillian Tveit / Mostphotos

C-politiker rasar mot Naturvårdsverkets beslut om högre vargstam

Naturvårdsverket har bestämt sig för att vargstammen ska fortsätta vara klart över riksdagens beslut. Nu kallas verkets ledning till Miljö- och jordbruksutskottet för att förklara sig.
Bakom initiativet står Daniel Bäckström (C), ledamot i utskottet.

Bakgrunden är Svensk Jakts artikel om att Naturvårdsverket beslutat att i praktiken höja vargstammen ytterligare. Enligt Jägareförbundets rovdjursexpert Gunnar Glöersen betyder höjningen att golvet för stammen kommer stabiliseras på 400 vargar.

Naturvårdsverket chockhöjer vargstammen

Det här har väckt starka reaktioner, inte minst från Daniel Bäckström.

– Jag begärde att utskottet skulle bjuda in representanter från Naturvårdsverkets ledning för att redovisa vad det beslutat. I relation till riksdagsbeslutet på 170–270 vargar är det här en oerhört stor skillnad, säger Daniel Bäckström.

– Centerpartiet har sagt att vi ska ner till 170 vargar som ett första steg. Därför måste vi ha den här genomgången i utskottet. Sen måste vi också följa upp mot regeringen hur de avser att hantera detta. Det här är en fråga som regeringen måste ta i, fortsätter Daniel Bäckström.

 

Oerhört allvarlig

Han betecknar situationen med en växande vargstam som oerhört allvarlig.

– Precis som Gunnar Glöersen säger i Svensk Jakts artikel är det sannolikt att vi hamnar i ännu högre nivåer. Det är väldigt långt från 2013 års riksdagsbeslut.

 

• Är det riksdagen eller Naturvårdsverket som har makten över vargförvaltningen?

– Jag tycker att det är viktigt att riksdagen tar de instrument vi har och följer upp men också markerar mot regeringen i det här läget så att styrningen av myndigheterna går i den riktningen som riksdagen har fastställt, säger Daniel Bäckström.

 

• Naturvårdsverket säger att verkets beslut har förankrats inom Regeringskansliet. Vad tänker du om det?

– Jag kommer att skicka in en interpellation ställd till ansvarig minister. Jag vill veta hur regeringen har hanterat det här, hur de avser att följa upp det och hur de kommer agera i fortsättningen mot Naturvårdsverket. Jag tror också att fler politiker kommer att göra samma sak utifrån det här läget.

 

• Få politiska partier, om ens något, vill ha fler vargar. Hur kan det då komma sig att vargstammen ändå växer?

– Jag delar den frågeställningen. Därför är det oerhört viktigt att vi från riksdagen markerar, följer upp och ställer krav på regeringen att styra myndigheten i en riktning som minskar vargstammen.
– Men också tätheten i stammen ska ner där det finns flest vargar. Det är också en del av förvaltningsupplägget som riksdagen beslutat om så att trycket ska minska i våra bygder. Det finns en risk att vargstammen går bortom all kontroll på riktigt. Det skulle ge oerhört stora konsekvenser för svensk landsbygd.

 

• En fråga många jag talar med ställer sig är hur det kan komma sig att myndigheters tjänstemän styr över politikerna? Förstår du varför frågeställning kommer?

– Ja. Regeringen har styrningen över myndigheterna och måste ställas till svars hur de säkerställer både genomförande och styrning av vargfrågan.
– Riksdagen är lagstiftande. Vår uppgift är att granska så vi får fortsätta att öka trycket, det är helt uppenbart, säger Daniel Bäckström (C).

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev