Kristdemokraternas Kjell-Arne Ottosson är nöjd med Miljö- och jordbruksutskottets beslut att vargstammen ska sänkas. Foto: Olle Olsson

Kristdemokrat om sänkt vargmål: ”Det känns jättebra”

Kjell-Arne Ottosson (KD) är nöjd med dagens beslut att vargstammen ska sänkas.
– Det känns jättebra att vi äntligen har kommit hit, konstaterar han.

Det finns en majoritet i miljö- och jordbruksutskottet för att referensvärdet, golvet, för vargstammen ska ner till 170 individer. Och enligt Kjell-Arne Ottosson ska vargstammen helst inte vara högre än så.

– Vi säger att vargarna ska samförvaltas med Norge. De har beslutat att det ska finnas fyra till sex årliga föryngringar i landet och vi säger nu att Sverige kan ta ansvar för 170 vargar, förklarar han.

Majoritet i riksdagen: Vargstammen ska sänkas kraftigt

2013 beslutades att vargstammen ska vara minst 170–270 individer och att de högsta koncentrationerna skulle minska. I dag finns det cirka 465 vargar och stammen tillåts förtätas där den redan är som tätast.

Nöjd moderat efter beslut om färre vargar

Det här vill Miljö- och jordbruksutskottet ändra på.

– Det råder ingen som helst tvekan om att dagens beslut syftar till att vargstammen ska ner och att den ska förvaltas regionalt. Det är bra för berörda att vi lyssnar på dem, säger Kjell-Arne Ottosson.

 

• Att få regeringen och Naturvårdsverket att tillåta en jakt som får ner vargstammen mot de mål utskottet sätter upp låter som en rejäl utmaning.

– Det är en grannlaga uppgift och jag tror heller inte att regeringen kommer att göra det inför det kommande valet. Men det är något vi kommer att göra om vi får chansen. Men man ska ha klart för sig att det kommer ta tid innan vi når målet vi strävar mot, det måste göras med finess, säger Kjell-Arne Ottosson.

 

• Är du rädd för att EU kan komma att dra Sverige inför domstol om vi skjuter ner vargstammen kraftigt?

– Min personliga åsikt är att Sverige i många fall är för fega. Vi måste våga säga ifrån och driva vår linje. Skulle EU-domstolen sedan ha synpunkter på vår förvaltning och fälla oss får vi rätta oss efter det och därefter ändra vår förvaltning. Då får vi heller inga böter från EU.

– Stora EU-länder som Tyskland och Frankrike förvaltar sina vargstammar. Det ska vi kunna göra även i Sverige, säger Kjell-Arne Ottosson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev