Utifrån partiledarnas svar har Svensk Jakt-redaktionen tilldelat partierna tumme upp, tumme ner – eller varken eller (streck).

Partiledarna om jaktbrott – terrorism

Premium

Fråga 11 i Svensk Jakts partiledarenkät. Regeringen arbetar med ett förslag från Riksåklagaren att jaktbrott mot rovdjur ska jämställas med de allra grövsta brotten.
Är jaktbrott ett så grovt brott att jägare och jaktlag ska bli föremål för åtgärder som används för att bekämpa terrorism?

Moderaterna, Ulf Kristersson

– Vi tycker inte att det är rimligt att jämställa jaktbrott med mycket allvarlig brottslighet på det sätt som regeringen nu föreslår i sin utredning. Därför motsätter vi oss att jaktbrott ska vara ett av de särskilda brott där dessa hemliga tvångsmedel får användas.

 

Kristdemokraterna, Ebba Busch

– Jaktbrott är inte terrorism. Terrorism handlar om samhällsomstörtande verksamhet och är ett mycket allvarligt brott. För oss kristdemokrater har människan ett unikt och okränkbart värde. Därmed är det för oss orimligt att jämställa jaktbrott med terrorism.

 

Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson

– Jaktbrott ska inte likställas med terrorism. Det är snarare de som utsätter jägare, lantbrukare och andra för brott med politiska motiveringar och mål som begår terroristliknande handlingar.

 

Liberalerna, Johan Pehrson

– Grova uppsåtliga jaktbrott är en allvarlig form av brottlighet och ett allvarligt bekymmer i rovdjursförvaltningen. Syftet med dem är dock sällan att allvarligt skada samhället och de är därför inte att jämföra med terrorbrott.

 

Centerpartiet, Annie Lööf

– Nej. För den som har gjort sig skyldig till ett jaktbrott och brutit mot lagen, ska en påföljd utdömas. Det är förbjudet att fånga eller döda vilt eller söka efter, spåra eller förfölja vilt men straffsatserna för jaktbrott är också anmärkningsvärt höga och därför bör straffsatserna för jaktbrott ses över.

 

Socialdemokraterna, Magdalena Andersson

– Något arbete som innebär att jaktbrott mot rovdjur ska jämställas med de grövsta brotten pågår inte i regeringskansliet.

 

Miljöpartiet, Per Bolund

– Det är viktigt att Polisens insatser mot jaktbrott stärks. Den illegala jakten måste bekämpas mer. Det har visat sig att miljöbrott generellt sett har bland de längsta genomströmningstiderna från inkommen anmälan till beslut. Det blir en svag länk i rättskedjan. En utredning har nu föreslagit en ny möjlighet att använda hemliga tvångsmedel vid utredning av grovt jaktbrott. Vi kommer att ta ställning till förslaget. Vid bedömningen är det viktigt att lagändringen är ändamålsenlig, effektiv och att ingreppet står i proportion till konsekvenserna för den personliga integriteten. Samtidigt vill vi påpeka att hemliga tvångsmedel i detta fall inte skulle innebära att jaktbrott jämställs med terrorism, straffen är mycket hårdare för terroristbrott.

 

Vänsterpartiet, Nooshi Dadgostar

– Jaktbrott kan inte jämföras med terrorism. Lagar är till för att följas så det behövs ytterligare åtgärder mot illegal rovdjursjakt, men de ska utformas på ett klokt sätt. Vi vill se hur regeringens förslag ser ut innan vi tar ställning till det.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev