Vem har rätt till att jaga och fiska på motsvarande 47 procent av Sverige yta? Det utreds just nu av Renmarkskommittén. Ordförande i utredningen är Eric M Runesson.

Vem har rätt till att jaga och fiska på motsvarande 47 procent av Sverige yta? Det utreds just nu av Renmarkskommittén. Ordförande i utredningen är Eric M Runesson. Foto: Kjell-Erik Moseid

Norrbottens Kommuner kritiserar Renmarkskommittén

Norrbottens Kommuner oroas över brister i Renmarkskommitténs arbete.
– Det är viktigt att det slutgiltiga förslaget även säkrar allmänhetens tillgång till jakt och fiske på statens mark, säger Claes Nordmark, ordförande Norrbottens Kommuner och kommunalråd Boden.

Kritiken bara växer mot Renmarkskommittén. Sedan tidigare har bland andra Jägareförbundet, Lantbrukarnas Riksförbund och Sportfiskarna riktat stark kritik mot utredningen som berör statens mark ovan odlingsgränsen.

Nu sällar sig även Norrbottens Kommuner till kritikerna.

Experter får inte ta del av utredarens förslag: ”Vi känner inte till någonting”

Utredningskommittén fick ett tilläggsdirektiv från av regeringen i maj i år vilket även inkluderar en förlängd utredningstid för delbetänkandet till 31 augusti 2023. Det här välkomnades av Norrbottens kommuner. Men de ser nu brister i processen om en tillfällig lagstiftning om småviltsjakt och fiske införs innan utredningen av renskötsellagen är klar 2025.

 

Claes Nordmark. Foto: Mats Engfors / Fotographic

– Det är viktigt att det slutgiltiga förslaget även säkrar allmänhetens tillgång till jakt och fiske på statens mark. Friluftslivet i allmänhet, och jakt och fiske i synnerhet, är faktorer som gör Norrbotten attraktivt i en fantastisk tid när vi behöver få ännu fler att stanna kvar och ännu fler att flytta hit, säger Claes Nordmark, ordförande Norrbottens Kommuner och kommunalråd Boden (S), i ett pressmeddelande.

Stora organisationer kräver ändringar i direktiven om fjälljakten

Jägarförbundet, Sportfiskarna och Lantbrukarnas Riksförbund, som alla ingår i expertgruppen som är knuten till utredningen, har i en hemställan till regeringen begärt att göra om direktivet och skjuta upp lagförslaget tills hela utredningen är klar.

Utredare tror att rätten till jakt och fiske tillhör samebyarna

– Av debatten som följer runt utredningen är det också oroande om processen inte är transparent och att personerna i expertgruppen inte får samma information eller möjlighet lämna in fakta och synpunkter. Det riskerar att minska den demokratiska legitimiteten vid ett införande av en ny lag som får konsekvenser på länets attraktivitet och det vore allvarligt, säger Claes Nordmark i pressmeddelandet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev